Ați simțit vreodată acea senzație de piele de găină atunci când ascultați niște piese muzicale extraordinare? Deci, să știți că acest lucru nu se întâmplă atât de des. De exemplu, eu am avut niște furnicături plăcute când am ascultat prima dată, la 16 ani, piesa celor de la Led Zeppelin – „Whole Lotta Love”.

Senzația de furnicături pe piele sau de nod în gât, atunci când ascultați muzică, se consideră un fenomen destul de rar și unic.

Matthew Saxe, fost student la Harvard, a studiat persoanele care au o astfel de senzație. El a dorit să afle ce anume le provoacă această senzație. În acest studiu au participat 20 de studenți. Doar 10 dintre ei au recunoscut că au simțit această stare atunci când au ascultat muzică. Ceilalți 10 studenți nu au simțit nimic. Astfel, s-a efectuat scanarea creierului acelor studenți care au avut anumite senzații.

El a depistat că acele persoane, care au o anumită legătură emoțională și fizică cu muzica, posedă o structură perfectă a creierului spre deosebire de ceilalți. Cercetările au arătat că ei posedă un volum mai mare de circumvoluțiuni care unesc zona auditivă de zona responsabilă de emoții. Ceea ce înseamnă că ele pot comunica mai bine.

Concluziile lui Saxe au fost publicate în Oxford Academic și au fost utilizate și de Neuroscience:

„Ideea constă în aceea că numărul mare de circumvoluțiuni și comunicarea mai bună dintre cele două zone duce la un schimb de ”informații” mai eficient între ele”.

Deci, dacă aveți senzația de piele de gâscă atunci când ascultați muzică, înseamnă că aveți mai multe șanse să simțiți emoții mult mai puternice.

Mai mult, aceste senzații pot fi legate de amintirile pe care vi le trezesc o anumită piesă. Iar în condiții de laborator este imposibil de controlat această stare.

Deși inițial cercetările au fost pe un mic eșantion, acum Saxe face studii mai ample. Ei pot studia activitatea creierului în timp ce ascultă muzică și să înregistreze diferite reacții.

Efectuând aceste experimente, el dorește să afle ce determină aceste reacții și astfel să poată trata afecțiunile psihologice.

„Depresia provoacă incapacitatea de a simți plăcerea de la lucrurile zilnice. Împreună cu terapeutul puteți folosi muzica pentru a studia simțurile”.

Ție ți se face pielea de găină atunci când ascultați muzică?

 

 

Distribuie articolul: