Potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), organizatorul concursului Eurovision 2022 a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularități. 

Comunicatul nu menționează explicit cele șase țări, dar o publicație specializată în Eurovision susține că e vorba despre juriul din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru. 

G4media.ro a solicitat un punct de vedere oficial al TVR, partenerul oficial al EBU în România. Echipa spune că îl va publica imediat ce îl vor primi. 

Organizatorul Eurovision anunță în comunicatul emis chiar în noaptea finalei că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale.

Fiecare din cele 40 de țări participante a furnizat în finală câte două seturi de note pentru cei 25 de finaliști: notele juriului și notele publicului. În timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe țări nu au fost anunțate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

Comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU):

În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului.

Sursa: g4media.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: