Sărbătorile de iarnă creștine s-au sfârșit, celelalte, vorbim de evenimentele cultural-artistice, sunt în plină desfășurare… Cel puțin la Teatrul Național SATIRICUS, unde, în doar câteva zile, se va produce un eveniment de o semnificație deosebită.

Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 18.00

Dată importantă pentru oamenii de litere și de teatru, zi în care s-au născut doi dramaturgi ce au marcat dezvoltarea teatrului național și internațional, Anton P. CEHOV și Matei VIȘNIEC.

Despre marele dramaturg rus, Anton P. Cehov, vom spune doar că în prezent pe scena de la SATIRICUS se joacă două spectacole după piesele sale, „Cerere în căsătorie” și „Nunta”, cel de al treilea, „Pescărușul”, fiind în proces de elaborare.

Matei VIȘNIEC a devenit de ceva timp pentru Teatrul SATIRICUS un dramaturg emblematic. Și ne referim nu doar la piesele sale montate aici – „Angajare de clovn”,  „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, „Regele, bufonul și domnii șobolani”, dar și la evenimentele teatrale organizate cu participarea sa nemijlocită. Astfel, în perioada 24-28 martie 2016, cu ocazia jubileului său de 60 de ani, SATIRICUS a desfășurat, cu susținerea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, ZILELE MATEI VIȘNIEC LA CHIȘINĂU, cu genericul: „DE LA CEHOV LA VIȘNIEC”. Publicul basarabean a avut prilejul să cunoască artiștii sosiți din toate colțurile lumii, care au pus în scenă creațiile lui Matei VIȘNIEC, însă, în primul rând, l-au cunoscut pe viu pe autorul acestor creații artistice impresionante.

Matei VIȘNIEC a fost prezent și la premiera piesei sale „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, angajându-se să participe nemijlocit și în cadrul Festivalului Teatrului Satiricus FESTIS, în toamna lui 2020. Din nefericire, pandemia a zădărnicit planul inițial, marele dramaturg fiind prezent doar prin piesa sa „Regele, bufonul și domnii șobolani”.

Totuși, sărbătoarea rămâne sărbătoare: la ora 18.00, pe „ALEEA CELEBRITĂȚILOR SATIRICUS” va fi inaugurată STEAUA MATEI VIȘNIEC. La evenimentul de omagiere vor participa personalități marcante ale literaturii și artei teatrale, precum și spectatorii cu bilete la spectacol și ceilalți doritori.

În continuare, în foaierul teatrului va fi lansat volumul aniversar „SATIRICUS – UN TEATRU DE REZISTENȚĂ”, carte care, din cauza restricțiilor pandemice, nu a putut fi lansată la 19 decembrie 2020, în ziua aniversării de 30 de ani ai Teatrului SATIRICUS.

Sărbătoarea teatrală urmează să fie finalizată în sala de spectacole. Trupa satiricistă va prezenta în această seară spectacolul „NUNTA” de Anton P. CEHOV.