Naționalul „Eugene Ionesco” (TEI) a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare, alături de actori, invitați speciali și prieteni ai teatrului. Publicul a asistat la o serie de manifestări festive, iar la sfârșit au avut parte și de o surpriză din partea conducerii.

Cu ocazia jubileului, teatrul a adunat pe aceeași scenă protagoniștii de altă dată, cei care sunt prezenți de la începuturi, dar și proaspeții actori, care și-au găsit „teatrul lor”.

Mândria teatrului sunt, în primul rând, oamenii care au contribuit la crearea, menținerea și dezvoltarea Instituției Culturale, chiar și atunci când totul era pe brânci: „Această Instituție nu ar fi existat în veci, dacă alături de cei care au fondat acest teatru, nu ar fi fost actori talentați și devotați acestei meserii, acestei arte. Acești 30 de ani sunt consacrați în primul rând lor”, spune directorul TEI, Petru Vutcarău.

În spatele Instituției, stă numele unui mare om de cultură și unui titan al dramaturgiei și literaturii mondiale: Eugen Ionescu, iar tot ceea ce face teatrul în prezent poartă amprenta marelui filosof: „Suntem obligați să onorăm acest nume. Când îl aud, mă încearcă un buchet de emoții și de stări, dar mai ales, emoția unei responsabilități, pe care o simt mereu”, adaugă directorul.

De la teatru pe butoaie, la sute de spectacole, jucate pe scenă

Actanții teatrului nu s-au gândit vreodată că vor ajunge să marcheze 30 de ani de activitate, pentru că începuturile lor prevesteau drumuri deloc ușoare: „… am început în perioada când alte teatre au apărut prin semnături, noi am pornit prin pasiune. Eram o echipă de tineri talentați, hliziți și „smintiți” în sensul bun, credem că asta și ne-a făcut să rezistăm. Făceam repetiții afară, acasă, câte unu, câte mai mulți. Până a ajunge aici, noi am făcut teatru pe butoaie”, menționează Ala Menșicov, actriță.

Pe lângă titanii Instituției, teatrul a reușit să adune și o mână tânără, dar puternică de actori, care-și fac profesia, în primul rând, din plăcere și cu mare responsabilitate: „Îmi dau seama că fac parte dintr-un teatru care are în spate o istorie extraordinară. Mă bucur tare mult că acum sunt și eu parte componentă și am misiunea și responsabilitatea să duc ceea ce au început fondatorii teatrului: adevărul și originalitatea la care tindeau ei, chiar de la începuturi”, spune Anatol Guzic, actor.

„Șapte personaje în căutarea unui teatru”

Toți cei prezenți la eveniment au avut parte de o priemieră, a fost lansat documentarul „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de TeleFilm Chișinău, cu suportul Centrului Național de Cinematografie. Un film documentar, realizat de Mircea Surdu, despre Teatrul Eugen Ionesco și actorii lui. Ce s-a întâmplat cu unii dintre ei, timp de 30 de ani. Eroii documentarului sunt actorii TEI: Petru Vutcărău, Ala Menșicov, Elena Chioibaș, Boris Cremene, Elvira Platon, Andrei Moșoi, Nelly Cozaru”, spune unul din fondatori.

Teatrul Național „Eugène Ionesco” este unul din principalele teatre din Chișinău. A fost fondat la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova, în anul 1991. Instituția a fost creată la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău.

Distribuie articolul: