Cele mai mari taxe de studii sunt la universitatea de Medicină și Farmacie. Astfel, viitorii studenți, care nu vor obține un loc la buget, vor trebui să scoată din buzunar pentru un contract între 28.000 și 30.000 de lei, Stomatologia fiind cea mai scumpă. Universitatea de Medicină a introdus, printre altele, și o nouă specialitate- optometria, care ține de prevenirea patologiei ochilor. Rectorul instituției susține că taxele sunt mari din cauza echipamentului pe care îl folosesc profesorii pentru a preda materia.

Și cei care își doresc să devină muzicieni, actori sau pictori, trebuie să investească substanțial în viitoarea profesie. La Academia de Muzica și Arte Plastice taxele de studii variază între 7.000 și peste 22.000 de lei. Taxele pentru studii la USM variază între 3.000 și 10.000 de lei, cea mai costisitoare fiind facultatea de Drept. Între timp, la Academia de Studii Economice, valoarea contractelor variază între 5.800 și 8.600 de lei.

Cel mai ieftin te costă să fii student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, taxele variind între 4.000 și 5.000 de lei. Și la Universitatea de Stat din Tiraspol studiile sunt la un preț accesibil. Viitorii biologi, matematicieni și pedagogi, pentru un an de studii, vor trebui achite pana la 4.800 de lei. În Republica Moldova există în jur de 30 de instituții de învățământ superior. Admiterea în universitățile din țară începe pe 24 iulie și va dura o săptămână.

Vedeți explicațiile rectorilor în reportajul realizat de către jurnaliștii TV8: