Probabil ați observat că vara vă simțiți mult mai bine decât în sezonul rece. Poate chiar v-ați pus întrebarea cum de se întâmlplă asta. De asemenea, timpul petrecut la mare vă aduce numeroase beneficii, cel puțin atunci când vă întoarceți acasă, vă simțiți ca noi. Iată câteva dintre aceste beneficii, explicate de CSID.ro.

Zilele insorite la malul marii, o solutie naturala de intarire a imunitatii

Nu te-ai întrebat niciodată de ce vara ești mai bine dispus și mai plin de viață? Umorul, vitalitatea, energia și sănătatea, toate depind și de cantitatea de lumină pe care o primești!

Climatul marin este recunoscut pentru proprietățile sale de regenerare, stimulare a metabolismului și întărire a imunității. În plus, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1000 U.I de vitamina D, numită și „vitamina soarelui” ce ajută la fixarea calciului în oase, prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului și stimularea secretiei de serotonină.

Serotonina, denumită și „hormonul fericirii” ajută la menținerea unei stări de bine și combaterea stresului. Terapia cu ajutorul soarelui poartă numele de fototerapie și este o metodă prețioasă de tratament pentru numeroase afecțiuni, deoarece ajută la înmulțirea limfocitelor, specializate în lupta cu infecțiile și contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.

5 beneficii mai putin cunoscute ale expunerii la soare

  • Poate preveni scleroza multiplă – lipsa expunerii la soare, corelată cu deficiență în vitamina D, se numără printre primii factori declanșatori ai acestei afecțiuni
  • Expunerea la soare are un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczme, grăbind vindecarea bolii datorită acțiunii cicatrizante, antiinflamatoare și antiseptice.
  • Lumina soarelui ajută la vindecarea psoriazisului – în urma unui studiu în care subiecții au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru săptămâni, în 84% din cazuri simptomele psoriazisului au dispărut într-o proporție mulțumitoare.
  • Soarele îmbunătățește calitatea somnului – În momentul în care lumina naturală intră în contact cu ochii, nervul optic termite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonina, hormonul necasar inducerii somnolenței, și îi comandă oprirea secreției acestei substanțe până la apusului soarelui. Astfel, expunerea la razele UV în timpul zilei crește producția de melatonina noaptea, asigurând un somn liniștit și neîntrerupt.
  • Expunerea la lumina solară este extrem de benefică și pentru pacienții care suferă de Alzheimer – cercetările științifice au arătat că razele solare cresc eficiența somnului și scad agitația din timpul nopții a pacienților.

Sursa: CSID.ro.

Foto: Pexels.com