Spiridon Vangheli este o valoare a poporului nostru, scrie într-o postare pe rețelele sociale Ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Pe lângă calitatea sa de prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este despre cum se creează, se crește un personaj și despre cum se plasează acesta la loc de cinste în literatura universală și în ghidurile de parenting.

Este o măiestrie și o responsabilitate aparte – să scrii pe înțelesul copiilor, să cucerești inima copilului în limba ta, dar mite să fii înțeles și apreciat în peste 40 de limbi și căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de țări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, mai nou, ultima apariție – „Crăița”.

Spiridon Vangheli a reușit să-l înscrie pe Guguță în galeria internațională a personajelor care inspiră copilăria, alături de  Pinochio, Mickey Mouse ș.a., a conchis ministrul.

De ziua scriitorului, am selectat câteva dintre cele mai valoroase cărți ale lui, ca să le citiți  împreună cu cei mici.

”Pantalonia – țara năstrușnicilor”

O povestioară foarte interesantă pe care Spiridon Vangheli o dedică fiicei sale Rodica. Chiar dacă subiectul este unul destul de profund, sunt și momente în care veți zâmbi împreună cu copiii. Conform recenziilor, în această lucrare, Spiridon Vangheli a adunat tot ce a avut mai bun din celelalte cărți, împlinind și desăvârșind tabloul operelor sale cunoscute și îndrăgite pe toate meridianele.

”Isprăvile lui Guguță”

E o carte cu umor subtil, de respirație universală“, scria despre ”Isprăvile lui Guguță” celebrul ziar american New York Times în anul 1977. Guguță a apărut în America, Germania, Italia, Rusia, Finlanda, Japonia, China şi în multe alte țări (72 de ediții în 38 de limbi). Celebra carte în care este ilustrată cușma mare și încăpătoare a lui Guguță ar trebui să fie nelipsită din casele noastre.

”Băiețelul din coliba albastră”

„Noaptea dorm în casă, dar ziua trăiesc în coliba albastră”, spune Radu, un băiețel de trei ani care este protagonistul cărții ”Băiețelul din coliba albastră”. Invită-l și pe micuțul tău în lumea lui Radu și veți descoperi împreună frumusețile lumii și tărâmul superb al basmelor.

Cât se poate de binevenit este gestul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, de a vernisa o expoziţie stradală „În lumea lui Guguţă”, chiar de ziua maestrului Spiridon Vangheli, astăzi 14 iunie curent.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi. Este poet, prozator şi traducător. Vangheli debutează în 1962 cu placheta de miniaturi în ţara fluturilor, urmată de culegerile de povestiri Soarele (1963), Băieţelul din Coliba Albastră (1964), Pe lume (1964) ș.a. Surprizele metaforice ale personajului Radu anunţă isprăvile pronunţat epice ale lui Guguţă, istorisite într-o serie amplă, deschisă în 1967 şi întinsă pe mai bine de trei decenii. În 1974, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

Redacția ea.md

Distribuie articolul: