Dovleacul este delicios și poate fi integrat foarte ușor în dieta ta în perioada toamnei. Cu siguranță ai unul în grădină, iar dacă nu trăiești la casă pe pământ atunci dă o fugă până la bunicii de la țară sau mergi până la piața de fructe și legume. 

Astăzi avem o sugestie de un desert savuros și foarte ușor de făcut.

– 750g dovleac
– 350g de foietaj dulce
– făină pentru tapetat blatul de lucru
– 140g zahăr tos
– ½ linguriță sare
– ½ linguriță nucșoară proaspătă, rasă
– 1 linguriță de scorțișoară
– 2 ouă bătute
– 25g unt topit
– 175ml lapte
– 1 lingură zahăr pudră

Preparare:

Pune bucățile de dovleac într-o cratiță mare, acoperă cu apă și lasă-le să fiarbă. Acoperă cu un capac și fierbe timp de 15 minute sau până se înmoaie. Scurge dovleacul; lasă-l să se răcească.

Încălzește cuptorul la 180°C/160°C. Întinde bine cu un sucitor foietajul pe o suprafață tapetată cu făină și așază-l apoi într-o formă de tartă de 22 cm. Coace foietajul în cuptorul preîncins, timp de 15 minute. Pont: pentru ca tarta să nu se umfle, pune hârtie de copt și boabe de fasole deasupra, care să îi mențină forma în timpul coacerii. După 15 minute, îndepărtează fasolea și hârtia și coace încă 10 minute până când baza este aurie și ușor crocantă. Scoate din cuptor și lasă să se răcească.

Setează cuptorul la 220°C/200°C. Trece dovleacul răcit printr-o sită, într-un castron mare, pentru ca umplutura să aibă o consistență cât mai fină. Într-un castron separat, amestecă zahărul, sarea, nucșoara și scorțișoară. Se mixează ouăle cu untul topit și laptele, apoi se adaugă în piureul de dovleac și se omogenizează. Se toarnă amestecul în coaja de tarta și se coace timp de 10 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C/160°C, 35-40 de minute.

Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă. Presară pe deasupra scorțișoară și zahăr pudră, pentru un plus de aromă.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: