Țăranul, persoana care locuiește în mediul rural, având ca ocupație principală agricultura și creșterea animalelor, uită de cele mai multe ori de propriile nevoi. Sătenii din comuna Fântânița, raionul Drochia, însă, ne-au arătat altceva.

În plină toamnă, când satul se scaldă-n fum de frunze, iar natura încet – încet moare, pasionații și îndrăgostiții de cai, ajung pe deal și practică hipismul: „Ceea ce facem noi este din pasiune. Trebuie să-ți placă aceste animale, caii, ca să poți să practici acest sport. Sunt animale care necesită îngrijire, atenție deosebită și multă dragoste”, spune Ion Donici, sătean.

În sat este mult de lucru, iar pentru a se relaxa și deconecta de la grijile cotidiene, ei călăresc. Bărbații spun că antrenamentele de hipism îi fac să se simtă liberi: „Nu am învățat-o nicăieri. Pur și simplu, aici, pe deal, după ce ne terminăm lucrul cu vacile, pentru a ne relaxa, am început să organizăm propriile curse, noi între noi”, menționează un alt sătean.

Satul Fântânița din raionul Drochia este cunoscut, datorită concursurilor pe care le organizează: „Până a veni pandemia, în fiecare an se organizau curse, era foarte interesant și participam nu pentru premiul de 500 sau 700 de lei, dar participam din plăcere. Și investiția pe care am făcut-o în echipament ne costă foarte mult, dar atunci când ești „bolnav” după acest sport, bagi bani fără să te gândești”, spune Ion.

Ion visează ca statul să se implice pentru a dezvolta îndelitnicirea ce le-a împăienjenit satul: „Tare vreau ca statul să pună mâna și să facă măcar un hipodrom. Măcar unul să facă, nu mai multe, măcar unul. La Chișinău sau la noi, sau undeva. Atunci când se organizează întreceri să vină să ne ajute. Sau cel puțin să ne susțină: să vină să ne încurajeze și măcar să se uite cum sunt organizate aceste curse”.

Distribuie articolul: