Pentru Ion Făureanu desenul este și motiv, și țel și vis. Nu-și amintește clar când a început să mânuiască cu pricepere pensula, dar știe sigur că de aici încolo, viața lui va fi un tablou pe care va pune culori și va trasa linii. Deși foarte tânăr, Ion Făureanu ascunde o forță interioară care, cu susținerea și încrederea necesară, va zbura departe. Povestea tânărului, în proiectul „Oameni ca Tine”, pe AGORA.md.

Încă vorbește cu neîncredere despre arta sa, încă își pune sub semnul întrebării talentul. Totuși, e suficient să-i vezi măcar una dintre lucrări pentru a înțelege cum lucrează Universul minunile în lume.

„La început îmi era teamă să desenez, dar am zis că trebuie să încerc. De ce nu?” – Ion Făureanu

Primele încercări de a pune viața reală pe o coală de hârtie, au fost destul de stângaci, spune Ion. Chiar și așa, dorința mare de a persevera l-a determinat să fie consecvent și să muncească în fiecare zi, câte puțin

Cu timpul, eforturile au început să dea roade, iar entuziasmul că orice vede cu ochii poate desena cu mâinile, l-a motivat și mai mult. Recunoaște că atunci când are nevoie de un imbold, răsfoiește lucrările mai vechi, pentru a-și putea palpa progresul.

„Îmi păstrez desenele. Să știu de unde am început și la ce nivel am ajuns mai târziu…” – Ion Făureanu

Tot de desen îi sunt legate și cele mai vii amintiri din copilărie. Povestește râzând cum se ascundea sub umbrela culorilor pentru a scăpa de lucrul de acasă. Crescut la țară, Ion era pus de părinți la diferite munci în gospodărie. Când a auzit că la cantina de la școală este nevoie de pictat un perete, s-a oferit să participe. Așa ajungea să-și petreacă zile întregi cățărat pe scară, cu pensula în mână, iar în buzunar cu dorința aprigă de a reuși.

„Ca să scap de lucru acasă, mergeam la cantina școlii și pictam un perete…” – Ion Făureanu

Tot cu ajutorul desenului a câștigat și primii săi bani, pe care i-a investit în materiale de lucru. În scurta sa experiență de pictor a înțeles că există o legătură strânsă între calitatea ustensilelor și rezultatul final, așternut pe foaie.

„Un rezultat mai bun necesită materiale mai bune și de calitate…” – Ion Făureanu

Este inspirat de tot ce vede în jur. Ziua se plimbă, iar noaptea desenează. Se provoacă să redea cât mai clar și mai precis momentele care l-au impresionat pe parcursul zilei.

 

Distribuie articolul: