Nu e un secret că mulți dintre cetățenii Republicii Moldova locuiesc aici toată viața, dar nu vorbesc și nu înțeleg limba română. Totuși limba „noastră” o poți învăța oricând și nu contează vârsta pe care o ai. Acest lucru a fost demonstrat și de Marina Chirioglo, pe care am descoperit-o în monologul lui Dorin Galben.

Marina Chirioglo este moldoveanca ce a crescut într-un mediu unde se vorbea doar limba rusă. Grădinița, gimnaziul, liceul și universitatea, toate au fost în limba rusă. Cu toate acestea Marina a recunoscut că la 19 ani a început pentru prima dată să învețe limba română. 

Fiind profesoară de limba engleză, ea a înțeles că nu poți motiva un student să învețe o limbă străină dacă tu nu cunoști limba țării în care te-ai născut.

„Când eram mică mi se părea absolut normal să nu cunoști limba română, dar când am crescut lucrurile au luat o altă întorsătură. Mă simțeam foarte incomod că eu, profesoară de engleză, nu pot să mă exprim în limba română, limba care ar trebui să fie maternă pentru mine”, a spus Marina.

A durat o perioadă până când a înțeles că trebuie să facă primul pas. Astfel, a mers la o școală și a început cu nivelul începătorilor. Peste trei luni Marina deja se exprima în limba română. Atunci ea nu pronunța cuvintele mereu corect, era criticată și luată în derâdere, dar totuși a continuat zi de zi să învețe. 

„Eu cred că niciodată nu e târziu să înveți limba română, eu am început la 19 ani, puteam să încep mai devreme, dacă înțelegeam de la părinți că este un lucru necesar”, a mai spus Marina.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Marina English (@marina.engleza)

„Astăzi, limba română o consider limba mea maternă! Sunt mândră că am reușit să o învăț de la zero și mereu zic studenților mei „dacă eu am reușit cu româna, atunci veți reuși și voi cu engleza, că-i mult mai ușoară””, a scris Marina pe instagramul ei.

Vizionează aici tot monologul:

Sursa: youtube/Galben