Internetul a cunoscut-o odată cu rolurile din Teatrul Popular și cele din scheciurile Zâmbărele. Tamara Vîrlan, zisă și Tamarushca, de ani de zile potrivește brâul și floarea la ureche elevilor ei și îi provoacă la șezători în opinci. Este profesoară de muzică și educație tehnologică la Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din Ialoveni, iar copiii o adoră.

Amintirile și mărturisirile Tamarei Vîrlan – parte din proiectul #ProfesoriCOOL, în declarațiile de mai jos:

Am avut fericita ocazie… să întâlnesc pe directorul liceului din localitatea de baștină care mi-a propus să fiu profesoară de muzică în școală. A fost cea mai frumoasă experiență după o perioadă de ședere acasă cu copiii, în concediu de maternitate. În prezent activez la Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni. Aici am cunoscut colegi care zilnic se dăruiesc acestei nobile profesii și care își fac munca cinstit, dând dovadă de înalt profesionalism și o dedicație desăvârșită. Colegi, pentru care a fi profesor este o artă.

M-am încadrat ușor în activitate… fiind ajutată de colegi și susținută de elevi. Predând ore de muzică am fost plăcut surprinsă de preferințele muzicale ale copiilor noștri și mă bucuram nespus de mult că pe lângă muzica vârstei, copiii știau a interpreta un cântec popular, o doină, o baladă.

Cea mai mare bucurie și realizarea unui profesor sunt rezultate elevilor, atunci când mergem la festivaluri, concursuri, când vin cu trofee, premii, când îmbrățișează profesia de artist. Sunt convinsă că rezultatele copiilor sunt roadele bunelor practice pe care le aplică zilnic profesorul dar și de organizare a procesului de învățământ, care ne motivează și mai mult să avem elevi cât mai buni și cât mai talentați.

Vreau să recunosc că am favoriți, fiindcă așa este disciplina pe care o predau. Evident că favoriți sunt cei care sunt talentați, participă la cercurile tematice, vin cu dragoste să studiem muzica și arta. Să se înțeleagă corect: nici într-un caz nu discriminez ceilalți elevii, dimpotrivă, îi încurajez să asculte muzică bună, să meargă la concerte să găsească modele în artă.

Adevăratul profesor este cel care pășește în pas cu timpul, ține ritmul vieții. Discipolii își vor mereu un profesor model, care cunoaște și înțelege cu ce trăiesc ei, care susține visele și năzuințele… În viața de zi cu zi, antrenam abilități, cultivăm talente. Abia atunci când ești dispus să depui efort, să-ți dezvolți calitățile, să ți le antrenezi, să fii azi mai bun decât ieri și mâine mai capabil ca azi, observi, aproape cu uimire, că rezultatele încep să apară și să fii mulțumit.

Suntem trăitori ai secolului al XXI-lea… Un secol grăbit care perindă cu o viteză uimitoare evenimentele aflate într-o veșnică schimbare: sisteme de învățământ, politici guvernamentale și altele. Toate acestea își au impactul asupra societății și mod deosebit asupra tinerei generații. Generație de astăzi trebuie să înțeleagă că viitorul aparține celor puternici cu duhul, adevăratelor personalități și că anume cunoștințele sunt pilonul puternic în dezvoltarea societății. Tinerii nu pot schimba trecutul, dar au o prioritate – de a crea viitorul.

Varianta ideală pentru școală este profesorul și elevul să aibă comunicarea directă în clasă, dar deoarece pandemia a schimbat lucrurile în toată lumea, școala foarte rapid și organizat s-a adaptat pentru lecțiile în mediul online. Am demonstrat că lecțiile online sunt eficiente, doar că primordial rămâne modelul clasic în care elevii au contact direct cu profesorul.

La un om trebuie să fie totul frumos: mintea, sufletul și haina. Încerc zilnic să fiu colorată și să zâmbesc. Cu anii, activitatea profesorilor va fi mult mai digitalizată și cu implicare a numeroase dispozitive și tehnologii educaționale. dar „școală de azi și de mâine” trebuie în continuare să promoveze adevăratele valori ca Dragostea, Credința, Adevărul, Pacea, Devotamentul, Patria, Graiul, Conștiința Națională, Omenia cu speranța că ele vor rămâne neschimbate pentru totdeauna.