Acum ei au altă casă. Ucrainenii încă suferă în propria lor țară. Chiar şi în regiunile eliberate de armata ucraineană, oamenii simpli se tem să iasă la lumina soarelui. Şi asta pentru că ruşii omoară tot: soldaţi, civili, copii, femei, bătrâni şi chiar animale. „Coşmarul nu s-a terminat. Nu o să ies de aici decât după ce se semnează pacea”. 

Potrivit click.ro, bătrâni, femei cu copii, văduve şi chiar animale fără stăpân trăiesc înghesuiţi pe peronul îngust şi şi-au încropit culcuşuri inclusiv pe scările din staţiile de metrou. Peronul este plin de saci de dormit, ghivece cu flori, jucării, măsuţe, scaune, haine, valize, geamantane şi rucsacuri.

Bătrânele mai dau cu mătura din când în când, iar mamele fac cu schimbul jucându-se sau făcând lecţii cu hoarda de copilaşi. O atmosferă apăsătoare plină de incertitudine domneşte chiar şi în ultimele zile când oraşul a fost ferit de bombele ruseşti. Valeria Şevciuk, de 64 de ani, a povestit că nu vrea să iasă din metrou pentru că nu are încredere în ruşi.

„Mi-au distrus blocul şi au bombardat cartiere întregi. În Harkov au mai rămas doar câteva şcoli în picioare, copiii nu mai au unde să înveţe. Mi-e frică să ies la suprafaţă pentru că o să plâng din tot sufletul când o să văd oraşul meu frumos distrus de nemernicii ăştia pe care i-am crezut atâta timp fraţii noştri”, a spus femeia fără să se mişte de pe patul improvizat pe peron.

Zilnic acolo sosesc asistenţii de la crucea Roşie care aduc mâncare caldă, apă proaspătă, pături, jucării şi alte lucruri folositoare. „Oamenii peşterii” cum îi numeşte pe fraţii lui de suferinţă Ivor Ghenadenko, 69 de ani, habar nu au dacă mai au case sau au rămas fără nimic. Vestea că ruşii au fost împinşi dincolo de graniţă a stârnit un val de emoţie la începutul săptămânii trecute, la metroul din Harkov. Câţiva tineri au ieşit la suprafaţă la 17 mai, însă au revenit seara când sirenele de alertă antiaeriană şi-au început concertul. „Coşmarul nu s-a terminat. Nu o să ies de aici decât după ce se semnează pacea”, a declarat cu lacrimi în ochi Valeria Şevciuk.

Harkovul avea o populaţie de 1,42 milioane, conform datelor ONU din 2017. Peste 600.000 de localnici au fugit din calea bombelor în intervalul februarie-aprilie. Însă din a doua jumătate a lunii aprilie, fugarii au început să revină acasă. Unii dintre ei au intrat în armată şi sunt hotărâţi să lupte până la capăt împotriva invadatorilor, alţii au îngroşat rândurile oamenilor din subteran.

Sursa: click.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: