Lunea viitoare vom afla dacă Gazprom va continua să furnizeze gaz în regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Potrivit experților în energetică, intențiile Rusiei vor deveni clare pe 16 decembrie, ultima zi pentru rezervarea unuia dintre cele trei gazoducte disponibile. În cazul în care Ucraina nu prelungește tranzitul, singura opțiune rămâne utilizarea rețelelor turcești, bulgare sau românești. Dacă până luni nu va fi făcută o solicitare oficială, acest lucru ar putea indica faptul că Moscova va lăsa Tiraspolul fără gaz, iar Chișinăul va trebui să se pregătească pentru un scenariu în care va fi nevoit să asigure malul stâng cu gaz și să procure energie electrică la un preț semnificativ mai mare.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat subliniază că, având în vedere legislația ucraineană care interzice semnarea de contracte cu companii rusești, singura soluție pentru aducerea gazului în Republica Moldova este prin gazoductele Blue Stream, Turk Stream și Gazoductul Transbalcanic, scrie tv8.md.

„Licitația pentru a folosi gazoductele pentru luna următoare, pentru ianuarie, va fi pe 16 decembrie. Asta înseamnă că dacă Gazprom pe data de 16 decembrie nu plătește pentru rezervarea acestor gazoducte, există probabilitatea foarte mare, asta va fi un steguleț roșu că Moscova vrea să oprească tranzitul de gaze rusești spre regiunea transnistreană. De aceea trebuie să fim cu ochii pe aceste licitații și ce va fi pe data de 16 decembrie”

De aceeași părere este și fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov.

„Eu aș aștepta rezultatele datei de 16 decembrie când se rezervează capacitatea pe gazoductul transbalcanic și dacă până pe 16 nu avem rezervele de capacitate prin care Gazprom să poată livra pe ruta alternativă spre Republica Moldova, eu aș ridica gradul de alertă și aș solicita Parlamentului instituirea stării de urgență. Probabil va fi nevoie de decizii care depășesc doar sectorul energetic și va trebui să avem mandat din partea Parlamentului”.

Întâmplător sau nu, anume din data de 16 decembrie în Republica Moldova urmează să fie instituită stare de urgență în sectorul energetic. Premierul Dorin Recean urmează să meargă în această săptămână în Parlament pentru a convinge deputații să aprobe solicitarea.

Vinerea trecută, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a decretat stare de urgență economică în regiunea transnistreană, iar așa zisul ministru al economiei de acolo a anunțat că regiunea are stocuri de cărbune care ar urma însă să fie folosiți pentru producerea energiei electrice. Acestea însă se vor epuiza în 50 de zile.

Experții susțin că lipsa gazului în stânga Nistrului ar putea duce la o catastrofă umanitară în regiune, în timp ce pentru malul drept va cauza nemijlocit creșterea semnificativă a prețului la energia electrică.

În condițiile în care Centrala de la Cuciurgan nu va putea produce energie electrică, volumele necesare vor trebui cumpărate de la bursa din România la un preț majorat. Asta în condițiile în care și țara vecină se confruntă, în prezent, cu un deficit.

 

 

Distribuie articolul: