„Reducerea taxei aeroportuare de 9 euro până la 4,5 euro nu se va reflecta direct în prețul biletelor”. Declarația a fost făcută în studioul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 de către administratorul de stat al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian.

Potrivit lui, reducerea taxelor poate contribui la creșterea nivelului concurenței, informează bani.md. Astfel, se vor micșora și taxele pentru bilete.

Autoritățile anunțau pe 19 iunie despre reducerea taxei de 9 euro per pasager de la Aeroportul Chișinău. Totodată, conform ordinului ministrei infrastructurii, Lilia Dabija, a fost majorată taxa de servicii pentru pasageri de la 6,2 euro până la 7 euro în cazul curselor regulate și la până la 8,50 euro pentru pasagerii curselor neregulate.

Până la revizuire, taxele de la Aeroportul Chișinău per pasager ajungeau la 21 de euro. Suma de 9 euro, impusă pentru fiecare călător, era unul dintre impedimentele invocate atunci când se vorbea despre intrarea companiilor low-cost pe piața din Moldova.

Conform bani.md, în țările vecine operatorii low-cost operează curse spre diferite destinații la prețuri cuprinse între 15 și 30 de euro. RyanAir a avut mai multe tentative de a veni în Republica Moldova, dar a refuzat din cauza taxelor mari.