Îți începi diminețile cu un mic dejun și o cană mare de cafea, pe care ai asortat-o cu puțin lapte, niște frișcă sau puțină scorțișoară? Nu știm cum îți place să îți bei cafeaua, însă îți putem spune ce se întâmplă în corpul tău imediat după ce ai terminat de savurat prima porție de cafea. Și spunem prima porție pentru că suntem mai mult decât siguri că ziua de muncă la birou debutează cu încă o cană sănătoasă din cea mai consumată băutură din lume, desigur, după apă.

După 10 minute
La zece minute după ce ai luat prima înghițitură de cafea, fluxul sanguin absoarbe complet cofeina, iar asta face ca bătăile inimii tale să fie mai accelerate, iar tensiunea arterială să crească. Acesta este și motivul pentru care ai mai multă energie și te simți mai vioaie după o cană de cafea.

După 20 de minute
După alte zece minute, starea de oboseală dispare complet. Sigur, nu te aștepta ca o cană de cafea să rezolve o situație în care ai reușit să te bucuri de mai puțin de opt ore de somn în perioada nopții, iar acum simți că ai putea adormi cu capul pe birou. Nu înlocui niciodată orele de odihnă cu cafeaua, pentru că asta te va duce la extenuare!
Capacitatea de concentrare va crește la 20 de minute după ce ai băut cafea și vei simți brusc cum ai mai multă energie să duci la bun final toate sarcinile programate pentru ziua respectivă.

După 30 de minute
La jumătate de oră după ce ai băut cafea, organismul va începe să producă mai multă adrenalină, iar asta te va face să te simți foarte bine. Mai mult decât atât, metabolismul va fi antrenat de acest hormon eliberat natural în corp, ceea ce înseamnă că arderile vor fi mai puternice, grație cafelei.Tot în această etapă vei putea observa cum pupilele au început să se dilate, ceea ce înseamnă că vederea ta se va îmbunătăți.

După 40 de minute
Tot cafeaua este „vinovată” și pentru creșterea nivelului de serotonină în corp, o amină care intervine în procesele de funcționare ale sistemului nervos al organismului. Vei ține anxietatea la distanță și te vei simți mai bine în pielea ta.

După câteva ore
Probabil știi deja despre efectul diuretic al cafelei. Acesta te va ajuta să îți reglezi tranzitul, dar va aduce cu sine și o eliminare a vitaminelor și mineralelor din corp, așa că la câteva ore după ce ai consumat o cafea e indicat să mănânci o salată de fructe sau legume.

SURSA

Distribuie articolul: