Lumea în care trăim este plină de stimuli externi agresivi. Fie că ne referim aici la ecranele calculatorului, la sunetele puternice de muzică sau la bannerele publicitare omniprezente, creierul nostru le percepe ca pe o stimulare agresivă, ca pe o intruziune în cele mai adânci zone ale sale. În rezultat, ne simțim mult mai obosiți, mai frustrați, iar anxietatea a devenit un fenomen curent cu care ne împărțim existența zi de zi.

 

Ce reprezintă suprastimularea creierului?

Imaginați-vă că informația este aidoma unei rețele de curent electric cu tensiune electrică, iar creierul – o porțiune de piele care intră în contact cu acesta. În cel mai bun caz, vei avea o arsură, iar de cel mai trist scenariu nici nu merită să amintim. Suprastimularea creierului este încărcarea excesivă a acestuia cu date, cu informații, cu sunete și imagini care se alternează într-un ritm nebun. De obicei, creierul uman face față cu brio, dar dacă te numeri printre persoanele cu un sistem cerebral foarte sensibil cu siguranță vei simți efortul imens pus asupra acestuia.

 

Simptomele suprastimulării

De regulă, această problemă se resimte prin manifestări precum starea de oboseală cronică, dureri de cap (inclusiv migrene puternice), iritabilitate, iar în cazuri grave – aritmie și chiar căderi nervoase. Studiile clinice arată că în cazul unor persoane se pot atesta și atacuri de panică puternice.

Sursă: Eleanor Jane

Situațiile în care creierul tău poate fi suprastimulat

Pentru a evita senzațiile neplăcute provocate de acest fenomen, iată câteva exemple clare de situații în care creierul tău poate fi suprastimulst:

  • Angajarea la un job nou – schimbul de serviciu este un motiv care îți poate afecta creierul, deoarece se atestă o schimbare de anturaj, ritm, persoane și toate mult mai repede decât putem asimila. De regulă, se recomandă igiena mentală prin încercarea de a structura ziua de lucru, astfel încât să fie diminuate efectele nocive.
  • Critica și dezbaterile – pentru persoanele emotive acesta este un element care le dă efectiv dureri de cap. Respectiv, evită confruntările directe dacă nu te simți apt pentru a face față provocărilor.
  • Stimulările interne – de regulă, sunt cele de ordin fiziologic. Poate fi vorba de foame, de încălțăminte incomodă sau de un regim sedentar de viață. Creierul prinde semnalele de disconfort și le sedimentează, prelucrându-le anevoios.

 

Soluții

  • Prima soluție – evitarea situațiilor de conflict și organizarea zilei pe activități, astfel încât să dozezi corect suprastimularea. Nu îți programa 10 întâlniri într-o zi, ci dispersează-le pe zile, în așa fel creierul tău se va simți liniștit și confortabil;
  • A doua soluție – crearea confortului personal prin tabieturi zilnice. Ne referim aici la diferite obiceiuri, precum cafeaua băută la o anumită oră, meditațiile sau exercițiile fizice.

Nu uita, sănătatea ta mintală depinde, în primul rând, de maniera în care îți ordonezi lucrurile, iar creierul nu doar acceptă, ci preferă șabloanele. Oferă-ți plăcerile zilnice pentru a compensa stările de oboseală, iar pe termen lung acest lucru va rezulta într-un creier sănătos și puternic.

Sursă: knife.media

Distribuie articolul: