Există o sumedenie de suplimente pe piață. Unele sunt promovate mai intens, altele mai puțin, unele sunt bine cunoscute și considerate aproape panacee, în timp ce altele sunt mai puțin populare. De ce suplimente are cu adevărat nevoie corpul uman? Hai să le analizăm pe cele mai răspândite.

Vitamina D

Te ajută să îți menții oasele puternice. Persoanele care au niveluri sănătoase ale acesteia pot avea mai puține șanse de a face anumite afecțiuni, dar sunt necesare mai multe cercetări. Corpul tău produce vitamina D atunci când te expui la soare. Se găsește, de asemenea, în somon, ton și alimentele fortificate. Dacă ai un nivel scăzut de vitamina D, medicul tău îți poate sugera un supliment. Dar mai multe studii mari nu arată niciun beneficiu pentru adulții altfel sănătoși. Și să iei prea mult poate fi chiar rău pentru tine.

Probioticele

Denumite și bacterii „bune”, probioticele se găsesc în alimentele fermentate precum iaurtul, kombucha, miso, kimchi și varza murată. Ele pot schimba echilibrul dintre bacteriile bune și rele din corpul dumneavoastră și pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, la calmarea iritațiilor pielii, la scăderea colesterolului, la susținerea sistemului imunitar și multe altele. Dar nu este încă clar dacă probioticele din suplimente ajută la tratarea afecțiunilor și majoritatea oamenilor nu trebuie să le ia în fiecare zi.

Foto: madaboutwellness.com

Multivitamine

Dacă știi că dieta ta nu este atât de sănătoasă, te pot ajuta multivitaminele să completezi golurile nutriționale? Nu neaparat. Multe studii au descoperit că multivitaminele nu luptă împotriva pierderii memoriei, bolilor de inimă sau cancerului. Între timp, obținerea prea multor nutrienți sub formă de pastile poate provoca rău. Experții recomandă de obicei alimentele sănătoase, proaspete și atent pregătite ca fiind cea mai bună sursă de vitamine și minerale.

Acid folic

Iată o vitamină de care cu siguranță vrei să te asiguri că ai suficient, mai ales dacă ești o femeie de vârstă reproductivă, care intenționează să rămână însărcinată. Obținerea suficientă de acid folic poate ajuta la prevenirea malformațiilor congenitale ale creierului și coloanei vertebrale a bebelușului. Aveți nevoie de 400 de micrograme (mcg) pe zi, iar specialiștii recomandă să iei atâta într-un supliment, împreună cu orice obții din dietă.

Suplimente cu fibre

Fibrele se găsesc în legume, fructe, cereale integrale, semințe, nuci și leguminoase precum fasolea. Ajută la reducerea colesterolului, la controlul zahărului din sânge și la îmbunătățirea digestiei. Femeile sub 50 de ani ar trebui să primească 25 de grame pe zi, iar bărbații ar trebui să primească 38 de grame. Dar doar 5% dintre noi au atins aceste cifre. Luarea unui supliment de fibre este de obicei sigură, dar adresează-te medicului, mai ales dacă iei medicamente precum aspirina. Începe încet pentru a evita gazele și balonarea și asigură-te că ai suficientă apă.

Uleiul de pește

Peștii precum somonul și sardinele au grăsimi sănătoase numite omega-3, care pot reduce riscul de boli de inimă. Dacă nu mănânci pește, există suplimente cu ulei de pește cu omega-3, cum ar fi EPA și DHA, și există suplimente pe bază de alge. Dar sunt necesare mai multe cercetări, deoarece omega-3 din pastile poate funcționa diferit decât substanțele din pește.

Calciu

Cu excepția cazului în care medicul tău îți recomandă, probabil că nu ai nevoie de un supliment de calciu. Unele cercetări au legat dezechilibrul acestui mineral de un risc mai mare de boli de inimă și cancer de prostată, dar această legătură nu este clară. Îți poți întări oasele cu exerciții precum mersul pe jos, tenisul, dansul și ridicarea greutăților. Și umple-ți farfuria cu alimente bogate în calciu, cum ar fi iaurt, migdale, verdeață (pentru vitamina K) și pește sau alimente fortificate pentru un plus de vitamina D.

Vitamina C

Corpul tău nu poate produce vitamina C, așa că trebuie să o obții din alimente. Și este ușor să atingi cantitatea zilnică recomandată. Doar 3/4 de cană de portocale sau o jumătate de cană de ardei gras roșu oferă ambele mai mult de 150% din ceea ce ai nevoie. Important e să reții că vitamina se degradează ușor la căldură, deci mai bine este s-o primești din produse neprelucrate termic. Probabil că nu ai nevoie de un supliment. Există produse populare pe piață cu mega-doze de vitamina C care pretind că previn răceala (sau cel puțin scurtează durata lor), dar cercetările în acest sens au fost neconcludente.

Melatonina

Acest hormon joacă un rol în calitatea somnului. Corpul tău îl produce și este vândut și sub formă de pastile. Deoarece nu există prea multe dovezi despre siguranța luării melatoninei pe termen lung, este mai bine să o încerci pentru probleme pe termen scurt, cum ar fi jet lag sau o criză temporară de insomnie. Efectele secundare pot include somnolență, dureri de cap, amețeli sau greață.

Magneziul

Acest mineral îți susține corpul în multe moduri. Îți oferă energie și îți menține inima sănătoasă, de exemplu. Dar chiar dacă se găsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv nuci, semințe, cereale integrale și verdeață cu frunze, majoritatea oamenilor nu-l consumă suficient. Dacă ești interesat să iei un supliment de magneziu, întreabă-ți medicul care este cel mai bun tip. Există mai multe opțiuni.

Vitamina B12

Ai nevoie de ea pentru a produce celulele roșii din sânge și ADN-ul, dar și pentru a-ți menține sistemul nervos sănătos. Se găsește în produse de origine animală, cum ar fi peștele, carnea, ouăle și laptele, așa că vegetarienii și veganii pot simți lipsa ei, la fel ca și adulții cu vârsta peste 50 de ani și persoanele cu probleme digestive precum boala Crohn. Suplimentele de B12 sunt vândute sub formă de pastile sau injecții.

De reținut!

Fiecare e diferit. Dacă ai o problemă specifică de sănătate la care crezi că suplimentele ar putea ajuta, adresează-te medicului. El poate verifica pentru a vedea ce este sigur pentru tine, îți poate spune despre potențialele efecte secundare. Fă numaidecât cercetări și discută mai întâi cu medicul.

Distribuie articolul: