Dacă ai auzit anterior de supa de oase și beneficiile sale pentru sănătate și frumusețe, probabil a fost datorită hype-ului creat de Kylie Jenner, care a dezvăluit publicului larg acest secret. Tot mai multe celebrități susțin trendul – Halle Berry, Shailene Woodley, Gwyneth Paltrow și Salma Hayek sunt, de asemenea, fani ai neobișnuitului bulion, aducându-ne să ne întrebăm care sunt beneficiile acestui lichid.

1. Efectul anti-îmbătrânire

Bulionul de oase este asociat cu colagenul, o proteină structurală găsită în piele, cartilaj și oase. Din păcate, colagenul este prea mare pentru a fi absorbit prin piele, deci singura metodă cu adevărat eficientă de a-l obține este din alimentație. Când este fiert, colagenul din țesutul conjunctiv este descompus în gelatină și diverși alți aminoacizi care îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi glicina și glutamina. S-a demonstrat că un consum de 300 ml de bulion de oase crește nivelurile plasmatice ale precursorilor aminoacizilor glicină și prolină, care sunt necesari pentru a forma colagen.

În studiile clinice colagenul, luat ca supliment, a reușit să îmbunătățească hidratarea și elasticitatea pielii umane, ameliorând aspectul ridurilor. Colagenul a crescut, de asemenea, densitatea minerală osoasă la femeile aflate în postmenopauză și, atunci când este combinat cu antrenamente de rezistență, a îmbunătățit masa musculară slabă, și a crescut pierderea de grăsime. Descoperiri similare sugerează o îmbunătățire a compoziției corporale a bărbaților în vârstă.

2. Efect pozitiv pentru digestie și sănătatea intestinelor

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mobilitatea naturală a sistemului digestiv încetinește și acest lucru poate face ca alimentele să se miște mai încet prin tractul digestiv. Mai multă apă este absorbită din deșeurile alimentare, ceea ce poate provoca neplăceri, precum constipația. Ce soluție are supa de oase? Gelatina – cea mai abundentă proteină din bulion. Odată ajunsă în tractul digestiv, gelatina se combină cu apa, astfel sprijinind mișcarea sănătoasă a alimentelor prin intestine.

Studiile pe animale sugerează că gelatina, alături de alți aminoacizi găsiți în bulionul de oase (cum ar fi glutamina), poate avea potențial terapeutic în bolile inflamatorii intestinale, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua relevanța pentru oameni. Glutamina ajută la menținerea funcției peretelui intestinal și se știe că este eficientă contra afecțiunii cunoscute sub numele de „intestin permeabil” (când bariera naturală dintre intestin și fluxul sanguin este afectată). Respectiv, consumul de bulion de oase poate fi benefic pentru persoanele cu intestin permeabil, sindrom de colon iritabil sau boli inflamatorii ale intestinului, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn.

3. Efect pozitiv pentru pierderea în greutate

Bulionul de oase are de obicei un conținut foarte scăzut de calorii, dar poate potoli foamea. Multiple studii au descoperit că consumul regulat de supă poate crește senzația de sațietate și poate fi asociat cu scăderea greutății corporale și a grăsimii abdominale. În plus, bulionul de oase este bogat în proteine, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea controlului poftei de mâncare, la creșterea pierderii în greutate și la menținerea masei musculare.

4. Poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor

Studiile sugerează că colagenul derivat din cartilajul de pui este eficient în ameliorarea durerii, rigidității și funcției articulațiilor la pacienții cu osteoartrită. Gelatina poate fi, de asemenea, benefică pentru prevenirea rănilor și repararea țesuturilor. Un studiu din 2017 a constatat că suplimentarea cu gelatină împreună cu vitamina C a îmbunătățit sinteza colagenului după efort fizic și a reușit să repare destul de eficient tendoanele.

5. Poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului

Pe lângă beneficiile pentru digestie, glicina are funcții multiple în organism, inclusiv susținerea modelelor de somn sănătos. Cercetările arată că glicina alimentară s-a dovedit eficientă în îmbunătățirea calității somnului la pacienții cu insomnie. Se crede că glicina își exercită efectul prin reglarea ceasului nostru intern și scăderea temperaturii corpului pentru a ne pregăti pentru somn.

Ce valoare nutrițională are supa de oase? Este ea sigură pentru toată lumea?

Fiecare bulion de oase este unic, așa că este imposibil să se calculeze conținutul exact de nutrienți. Cu toate acestea, deoarece bulionul din oase de vită este frecvent utilizat, acesta servește drept punct de referință. O cană de bulion de oase de vită conține:

  • Calorii ~  31
  • Proteine ~ 5 grame
  • Grăsime ~ 3 grame
  • Carbohidrați: 1,5 – 1,7 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr ~ 5 grame.

Supa de oase conține, de asemenea, cantități mici de minerale utile cum ar fi calciul, fierul, potasiul, seleniumul, zincul. Vitaminele A și K sunt și ele utile. Deși este considerată o includere sigură ca parte a unei diete echilibrate, merită să ne amintim că, deoarece osul leagă metalele grele, bulionul de oase în sine poate fi o sursă de contaminanți, cum ar fi plumbul. Acest lucru este relevant în special pentru copii – în cazul lor e necesară o atenție suplimentară. Cei care urmează o dietă săracă în sodiu ar trebui să ia în considerare conținutul de sare din rețetele de bulion.

Recomandări de preparare pentru supa de oase

Pentru cele mai bune rezultate, selectează ingrediente ce includ atât oase, cât și țesut conjunctiv (aripile ori labele de găină/curcan, picioarele de porc se vor potrivi perfect), poți completa cu porțiuni de os cu măduvă (de exemplu din coloana vertebrală sau oase spongioase). Gătitul „scăzut și lent” și cu un ingredient acid (de exemplu cu puțin oțet) va îmbunătăți extracția nutrienților. Legumele, ierburile și cerealele pot fi adăugate în ultima oră, pentru un plus de aromă și nutriție – dacă le vei adăuga mai devreme ai putea obține un gust amărui și o culoare mai puțin plăcută.

Distribuie articolul: