De la o oră de când s-a dat start vaccinării împotriva COVID-19, circa zece lucrători medicali au fost deja imunizați. Câțiva dintre aceștia spun că după 15 minute de la administrarea vaccinului nu au prezentat nicio reacție aversă, menționează AGORA.md.

„Sunt cele mai frumoase emoții. Sunt gânduri optimiste, pline de speranță. Au trecut 15 min și mă simt foarte bine. Senzația este destul de bună. Vreau să vă spun că de jumătate de an de când  toți au aflat că o să avem un vaccin împotriva COVID-19, pacienții ne tot întrebau când ar putea fi vaccinați. Reticența o să dispară începând de azi. Vaccinul este unul dintre puținele colace de salvare, să nu le fie frică, dar oricum să fie precauți”, menționează medicul Alexandru Botezatu, șef al departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican.

Mai mult, Alexandru Botezatu neagă informația precum că medicii le-ar fi frică să fie vaccinați cu vaccinul AstraZehneca.

„Nu este adevărat că medicii se tem să se vaccineze cu AstraZehneca. (…) Azi mi-a spus că o să ne vaccinăm și ne-au mai spus că eu împreună cu câteva colege ne vom vaccina primii. Am așteptat să fie o durere la înțepătură, însă totul este foarte bine. Nu este dureros”, a adăugat șeful departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican.

Un alt lucrător medical care la fel a fost imunizat spune că cunoaște despre faptul că pot apărea reacții adverse în urma vaccinării, însă acest lucru nu a împedicat-o să se vaccineze.

„Ultimul an a fost destul de grav. Am trecut prin perioada de boala în luna noiembrie. Am trecut ușor. Am rugat chiar dacă este posibil ca să fiu vaccinată printre primele. Ma simt foarte bine. De mult am așteptat acest lucru. Noi știm că reacții adverese poate fi de la orice vaccin, nu mă tem și sunt sigură în calitatea vaccinului”, a spus Iana Cotorcea, șefa secţiei anesteziologie generală din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Sper vaccinare sunt programați tot personalul medical din cadrul Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Procesul de vaccinare va dura pe parcursul a câtorva zile, a declarat Marcela Chilianu, șefa Serviciului Epidemiologic a Spitalului Clinic Republican.

„Efectele pot să apară ca la ori tip de vaccin: temperatură ridicată până la 38, durere la locul infjectării, cefalee, care timp de 24 de ore dispar”, a mai punctat specialista.

Reamintim că, Ministerul Sănătății a mențioant că vaccinul AstraZeneca determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecția împotriva COVID-19. Acesta se administrează la adulți cu vârsta de peste 18 ani. Mai mult, autoritățile susțin că nu ar exista efecte secundare grave la persoanele imunizate cu acest preparat.

Mai multe despre reacțiile adverse și contraindicațiile vaccinului AstraZeneca vedeți aici.