De la o simplă curiozitate, apărută mai bine de patru ani în urmă, după o lungă perioadă de cutreierat tărâmuri italiene, Marius David și-a lansat mică afacere acasă. Tânărul antreprenor, cuprins de ambiție și dorință de schimbare, a reușit să aducă oamenilor din Republica Moldova cel mai nutritiv aliment consumat de către astronauții plecați în lungile misiuni spațiale. 

„Spirulina este un superaliment extrem de cunoscut datorită afirmațiilor celor de la NASA, care spun că 1 kg de spirulină are echivalentul nutrițional a o tonă de fructe și legume asortate. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că este hrana ideală pentru omenire. Beneficiul de bază pe care-l oferă spirulina spacefood este de a ne ajuta să completăm carențele nutriționale într-un ritm de viață extrem de grăbit în care nu reușim să ne alimentăm corect și la timp, oferindu-ne vitamine, minerale, acizi grași, proteine și antioxidanți. Toate acestea fiind asimilate instantaneu datorită faptului că este vie și conține enzime”, spune tânărul antreprenor.

Marius a conceput această afacere în Republica Moldova cel puțin patru ani în urmă, iar recent a ajuns și pe piața din România. El spune că totul a început cu importul de spirulină vie din Ucraina, care pe atunci era o alternativă potrivită spirulinei praf, însă aspirația spre inovație l-a făcut să cerceteze fermele din occident. Astfel, după lungi căutări și vizite la fermele cheie din Italia, în 2019 a fost făcut pasul cel mare.

,,Provocarea majoră a fost găsirea unei ferme dispuse să implementeze metoda noastră de menținere în viață a nutrienților algei. În căutarea partenerilor m-am axat pe două lucruri cheie, grija față de mediu și cea mai înaltă calitate a produselor. Asta am și găsit, în Italia, la ferma care își are rădăcinile într-o lungă tradiție familială agricolă, care își manifestă dragostea față de pământ de mai bine de 3 generații. De atunci, cel mai îmbucurător lucru e faptul că de la o fermă care a primit recunoașterea Excelenței Italiene, ajunge în paharele tuturor consumatorilor de spirulină, un produs bio, viu, și gourmet’’.

,,Am început să analizez oamenii, ritmul lor de viață, rutina, și în mod deosebit alegerile în materie de alimentație, iar atunci mi-am dat seama de faptul că trăind într-un secol al repeziciunii, lăsăm spațiu de majore lacune nutriționale. Soluția? Simplu. Spirulina vie. O microalgă pe care o poți adăuga la smoothie-uri, mâncare, deserturi, și nu numai, oferindu-ți toți nutrienții necesari bunei funcționări a organismului. Simplu, dar nu prea. Visurile pot pune o lentilă roz peste ochi, dar în realitate e vorba despre multă muncă, research, interacțiune cu diverși oameni, urcușuri și coborâșuri, și uneori nopți nedormite. Cel mai important este să te bucuri de proces, iar eu nu uit o secundă acest lucru’’ povestește Marius David.

Antreprenorul recunoaște că deși începutul anului 2020 proiecta o imagine sumbră la nivel mondial, dorința pentru următorul pas – extinderea, a fost cea care a predominat. Mai mult decât atât, cererea și mesajele celor din România au confirmat că acest optimism este unul fondat.

,,Observăm o tendință  anuală de creștere constantă a consumului de spirulină vie. Stilul de viață alert și dorința românilor de a rămâne sănătoși ne-a motivat să trecem Prutul, în pofida pandemiei în care ne aflăm.’’  Iar de la vorbe până la fapte nu a durat prea mult.

Marius David adaugă faptul că România este o piață dinamică și competitivă, iar oamenii pun tot mai mult accent pe modul sănătos de viață și devin tot mai selecți cu produsele pe care aleg să le consume. Astfel prin intermediul spirulinei spacefood are loc schimbarea culturii de consum a superalimentelor, de la sintetic și praf la organic și viu.

„Scopul Spirulinei Spacefood este de a duce un plus valoare în viața oamenilor, iar o afacere este una de succes când pe prim-plan este pus clientul și exigențele sale, când afacerea este făcută pentru oameni. Suntem obsedați în sensul bun al cuvântului de clienții noștri și ne-am angajat să le oferim cel mai nutritiv aliment din lume în forma lui vie, fără compromisuri când este vorba despre calitate. Moldova este prima țară din Europa și din lume în care este comercializată spirulina vie bio și sunt extrem de fericit pentru că am reușit să pornesc acest start-up aici, acasă”, a concluzionat Marius.