Persoanele bolnave de diabet se ciocnesc frecvent de dureri sau disconfort în mișcare, iar acest lucru s-ar putea datora unor probleme cu tendoanele. Tendonul este un țesut fibros prin intermediul căruia un mușchi se prinde de un os și este capabil să-și exercite funcția. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, care pot fi asociate cu diabetul, joacă un rol în provocarea problemelor legate de tendoane.

Avem tendoane în tot corpul, inclusiv în umeri, brațe, încheieturi, șolduri, genunchi și glezne. Dacă diabetul nu este sub control, tendoanele se pot îngroșa și crește probabilitatea ca ele să se rupă. Deteriorarea tendoanelor în diabetul de tip 1 și tip 2 are loc din cauza unor substanțe numite produși avansați de glicație. Aceștia sunt reprezentați de proteine sau lipide care devin glicate ca urmare a expunerii la zaharuri în sânge. Ele sunt un biomarker implicat în îmbătrânire, dar și în evoluția sau acutizarea a multor boli degenerative – pe lângă diabet în listă se regăsesc ateroscleroza, boala cronică de rinichi și boala Alzheimer.

Tendoanele au la bază o proteină numită colagen. Produșii avansați de glicație formează o legătură cu el, lucru care poate schimba structura tendoanelor și poate afecta cât de bine funcționează ele. De exemplu, tendoanele se pot îngroșa devenind mai rigide și ar putea să nu poată susține atât de multă greutate ca înainte. Ca urmare, șansele ca un tendon astfel afectat să se rupă crește considerabil.

Iată câteva din problemele legate de tendoane, ce pot apărea dacă diabetul nu este ținut sub control:

  • Umăr rigid: mișcări îngreunate sau chiar blocate în articulație, durere care apare atunci când capsulă care înconjoară tendoanele și ligamentele din articulația umărului se îngroașă.
  • Rupturi ale manșetei rotatorilor: leziuni ale tendoanelor și mușchilor care înconjoară articulația umărului, inclusiv mușchiul supraspinos.
  • Degetul – declanșator: problemă cunoscută și ca tenosinovita stenoasă – degetul se blochează într-o poziție îndoită și uneori se aude un clic specific, atunci când se îndreaptă (ca declanșatorul unui pistol, asta explică originea numelui).
  • Sindromul de tunel carpian: senzația de arsură, amorțeală și furnicături la nivelul degetului mare, indexului, degetului mijlociu și jumătății laterale a degetului inelar (teritoriul de distribuție a nervului median).
  • Contractura lui Dupuytren: îngroșarea țesutului de sub pielea mâinii, care face ca degetele să se îndoaie spre palmă.

Leziunea tendoanelor este dureroasă și poate limita considerabil mișcările în articulații, amplitudinea și viteza lor. Chiar dacă se recurge la o intervenție chirurgicală pentru a repara defectul, tendonul se poate rupe din nou. Studiile arată, de exemplu, că mai mult de o treime dintre persoanele cu diabet zaharat care au o intervenție chirurgicală pentru a repara manșeta rotatoare ruptă vor avea din nou probleme cu aceasta.

csid.ro

Cum poți preveni și trata deteriorarea tendoanelor?

Cel mai bun mod de a evita problemele legate de tendoane este să-ți ții diabetul sub control. Singura soluție este scăderea glicemiei cu ajutorul dietei, a exercițiilor fizice și a medicamentelor. În cazul persoanelor supraponderale, o scădere a masei corporale ajută la restabilirea nivelurilor normale ale zahărului din sânge, chiar și fără medicamente. Un studiu a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 și-au îmbunătățit controlul zahărului din sânge atunci când au pierdut doar 2% din greutatea corporală. Pe lângă beneficiul pentru sănătate, scăderea masei corpului de asemenea va reduce presiunea de pe tendoane.

Niciun medicament nu trebuie luat fără prescripție și fără supraveghere medicală. Dacă leziunile tendoanelor deja există, poți întreba medicul despre tratamente, precum următoare:

  • Analgezice, precum aspirina sau ibuprofenul
  • Relaxante musculare
  • Kinetoterapie și exerciții fizice
  • Căldură sau gheață
  • O atela pentru a menține articulația stabilă în timp ce tendoanele se vindecă.

Medicul poate sugera, de asemenea, o injecție cu steroizi în articulație pentru a ameliora problemele cu tendoanele. Este important de reținut că steroizii pot provoca o creștere pe termen scurt a nivelului de zahăr din sânge. Medicul, împreună cu pacientul, trebuie să decidă dacă beneficiile acestui tratament depășesc riscurile. Din fericire, tratamentele moderne sunt destul de eficiente în ținerea diabetului sub control, atunci când schema de tratament este respectată, iar controalele de rutină sunt frecvente.

Distribuie articolul: