Astăzi atingem un subiect pe alocuri dureros, de care nu am mai vorbit până acum. Și noi și Ludmila Adamciuc, credeam că e un lucru evident pentru fiecare părinte. Ei bine, se pare că nu. Iată ce avem in vedere.

„Nu exagerez, dar în ultima săptămână am primit un articol de circa 30 de ori. E vorba despre un model de 26. O fată care are o carieră frumoasă și de succes în gimnastică și modelling. Și desigur că are Sindrom Down.

Eu tare mă bucur că oamenii vor cumva să mă consoleze și să-mi ofere acea speranță că și Beatrice a ta poate va defila prin New York cândva…
Dar
Dragi părinți, trebuie să fim realiste și absolut conștiente de nivelul maxim pe care îl poate atinge copilul vostru!

Ludmila Adamciuc și micuța Beatrice

Nu este o formă generală și unică prin care se manifestă Sindromul Down. Cineva e fericit că formă ușoară nu-l face diferit de ceilalți, cineva lucrează mai mult deoarece la 4 ani copilul nu merge, unii nu reușesc să iasă dintr-o intervenție că imunitatea slabă își da iar de știre, altul nici la 7 ani nu reușește să vorbească clar și lista poate fi continuată.

Noi nu putem să ne conducem de niște exemple unice din întreagă lume. Ele îs bune și este îmbucurator faptul că unei copii cu Sindrom pot ajunge la astfel de performanțe campion la înot/gimnastică/ fotomodel/ prezentator la TV. Dar în acest context ne cresc nouă aspirațiile și, odată cu ele, cerințele față de copii noștri. Mă tem, dar uneori goana asta de a fi cel mai bun de a fi un exemplu din istorie ne poate orbi și să nu observăm la ce este bun copilul nostru cu adevărat.

Beatrice?
Nu știu încă care va fi capacitatea ei de învățare nu știu care îi va fi pragul maxim de dezvoltare IQ, dar sunt sigură că nu voi alerga cu ea la orele de șah că să-mi demonstrez mie sau cuiva că – Și un copil cu sindrom poate juca șah și participa la olimpiezi. Eu cu toți cromozomii în normă și nu-l joc, dacă ea va fi bună la desen– atunci mă voi bucura din tot sufletul de fiecare mâzgăleală pe care o va face.

Vă îndemn și pe voi, dragi părinți, nu obsedați copilul și nu va realizați visele prin ei!”, spune Ludmila Adamciuc.

Ludmila Adamciuc și micuța Beatrice