Fie că te afli la o întâlnire cu prietenii, la un eveniment monden, un team building cu echipa de la birou sau la un eveniment de familie, chiar dacă ești în compania unor oameni apropiați, există o serie de subiecte pe care ar fi bine să nu le aduci în discuție.

Abordarea acestor teme, după teoria buddhistă, ar putea știrbi din armonia ta interioară, ți-ar deteriora energia pozitivă și ar fi un impediment în atingerea sentimentului de fericire și a stării de bine interioare.

Deci, ce e de evitat?

  •   Bârfele sau zvonurile neplăcute, cu conotație negativă. Acest gen de discuție nu poartă un caracter pozitiv, frumos și binevoitor. Pe lângă faptul că este nepoliticos și dă dovadă de carențe în educație, bârfitul și răspândirea zvonurilor mai este și foarte distructivă, atât pentru tine, cât și pentru persoanele cu care discuți. „Nu vreau să știu” este răspunsul perfect când cineva încearcă să te atragă în discuția unui asemenea subiect.
  •   Relațiile amoroase. Fie că este vorba de relația ta cu partenerul de viață, sau se discută viața personală a unei alte persoane, ar fi minunat dacă te-ai abține să participi la discuție. Chiar dacă știm că uneori cu cei mai buni prieteni ești tentat/ă să dezvălui anumite detalii picante, trebuie să ții minte că viața personală este un subiect intim, abordarea căruia își are rostul doar după ușile închise ale dormitorului.
  •   Veniturile și starea financiară. „Cât câștigi?”. „Ce salariu ai?”. Cu greu găsești întrebări mai jenante și lipsite de tact. Pur și simplu nu este etic atât să dai asemenea întrebări, cât și să vorbești despre starea ta financiară. Multă lume ar putea nutri nu neapărat cele mai pozitive sentimente, iar invidia este distructivă pentru toată oricine. Sau, dimpotrivă, o persoană cu un venit mai modest s-ar simți neplăcut când se discută despre banii altcuiva.

  •   Religia, orientarea sexuală și alte subiecte ce țin strict de alegerea fiecărui om. Este minunat să poți purta o discuție despre anumite aspecte ale vieții, atenție însă la replicile acide și luarea în derâdere a alegerilor personale ale cuiva. Fiecare om are dreptul absolut să își trăiască viața așa cum își dorește. Faptul că este ateu sau agnostic, musulman sau creștin ortodox, homosexual sau heterosexual, vegan sau childfree – are dreptul să îi fie respectată alegerea! Așadar, mai bine ar fi să ocolești disputele și dezbaterea acestor subiecte.
  •   Planurile tale de viitor. Oh, de câte ori am auzit de la părinți și bunei vorba: „Nu zi hop până n-ai sărit”. Chiar dacă ești foarte entuziasmat/ă și vrei să vorbești cu toată lumea despre ce ai vrea să faci, indicat este să te abții. Ar fi mult mai potrivit să vorbești despre realizări, decât despre ceea ce intenționezi să faci.
  •   Nu te lăuda cu actele de caritate pe care le faci. Da, dacă ești activist/ă civic/ă sau reprezinți o organizație de caritate – este binevenit să începi discuția. Dacă știi o cauză ce necesită implicare și ajutor, este absolut ok să comunici acest lucru, în speranța că prietenii tăi vor dori să se implice. Dar niciodată nu te lăuda de binele făcut altor persoane. Acest lucru știrbește din bucuria lăuntrică și satisfacția pe care o simți când întinzi o mână de ajutor. Oricum nu ai primi nici o răsplată, înafară de laudele celor ce te ascultă.

Cu siguranță, ai fost martor măcar odată la situațiile când, în discuție, se ating aceste aspecte. Cu regret, societatea are încă mult de învățat la aceste capitole. Dar, dacă am începe de la noi înșine, ar fi mai puține situații în care se intră cu pantofii murdari în intimitatea altcuiva. Iar acest minimum de efort nu poate să nu genereze un feedback pe măsură!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: