Ne place să avem o manichiură îngrijită și frumoasă. Dar știați că lămpile pentru uscarea gelului de pe unghii pot prezenta un pericol pentru sănătatea noastră?

Cercetătorii de la University of California San Diego au vrut să înțeleagă mai bine efectele razelor UV asupra organismului, așa că au expus celule umane și ale șoarecilor la razele UV de la o lampă pentru uscarea gelului pentru unghii.

În toate experimentele, o singură iradiere de 20 de minute a dus la distrugea celulelor subiecților în proporție de 20-30%, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au provocat distrugea celulelor în proporție de 65 și 70%, potrivit Euronews.

Maria Zhivagui, cercetător la Universitatea California San Diego care a lucrat la acest studiu, a declarat că echipa a dorit să abordeze o problemă de sănătate publică. Echipa a descoperit că radiațiile emise de lampa UV pot deteriora permanent ADN-ul, dar a precizat că sunt necesare studii viitoare pentru a determina relația dintre acestea și cancerul de piele. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications.

Radiațiile emise de lămpile UV pot duce la mutații ale ADN-ului

Echipa a precizat că radiațiile emise de lămpile UV pot duce la mutații în ADN. Radiațiile se imprimă în ADN și, de fiecare dată când celula se divide, mutația va fi prezentă în noile celule. Iar celulele se divid în mod constant, în funcție de organ, a spus Zhivagui. Deteriorare a ADN-ului duce la mutații după fiecare expunere UV. Expunerea poate provoca, de asemenea, o disfuncție mitocondrială care ar putea duce la mutații suplimentare.  La pacienții cu cancere de piele s-a observat exact aceleași modele de mutații la care au fost observate în celulele iradiate în cadrul experimentului.

Totuși acest studiu nu a demonstrat că razele ultraviolete ale lămpii provoacă cancerul de piele.  Însă cei care au suferit de această boală ar trebui să evite lampa UV atunci când își fac manichiura.

Ce este diferit la acest studiu?

Zhivagui, de la Universitatea din California San Diego, a declarat că munca echipei se bazează exclusiv pe radiațiile UV emise de lămpile folosite în salon.

„Suntem primii care au studiat efectul molecular și celular al acestor aparate asupra celulelor de mamifere și a celulelor umane”, a declarat ea pentru USA TODAY.

Ea a mai spus că echipa a folosit tehnologie de ultimă generație, cum ar fi secvențierea ADN-ului, pentru a vedea cât de mult au fost afectate celule de razele UV. Ea a mai spus că echipa nu a putut confirma că uscătoarele UV ar putea crește riscul de cancer de piele și că sunt necesare studii viitoare pentru a determina acest lucru . Echipa crede că va fi nevoie de cel puțin 10 ani pentru a finaliza astfel de studii.

Expunerea la radiațiile UV poate deteriora pielea în timp, provocând riduri premature, pete de vârstă și chiar cancer de piele. Cu toate acestea, administrația spune că lămpile UV, folosite în saloane,  prezintă un risc scăzut atunci când sunt folosite conform indicațiilor de pe etichetă.

Așadar, lămpile UV sunt sau nu sigure?

Se recomandă limitarea expunerii la razele UV. Așadar, nu ar trebui să folosiți aceste dispozitive mai mult de 10 minute pe fiecare mână atunci când vă faceți manichiura. Cert e că e sunt necesare mai multe studii pentru a analiza efectul negativ al lămpilor UV asupra organismului nostru. Dermatologii recomandă să folosiți o cremă de protecție solară pe mâini atunci când mergeți la salon.