Femeile au de două ori mai multe șanse de a muri după un atac de cord decât bărbații, sugerează un nou studiu. Rezultatele evidențiază necesitatea unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei, spun cercetătorii.

Potrivit studiului, femeile cu vârste de până la 55 de ani au avut, de asemenea, de așteptat cu 15 minute mai mult pentru tratament după ce au ajuns la spital.

Studii anterioare au constatat că femeile care au suferit un atac de cord atunci când o arteră majoră care alimentează inima este complet blocată, infarctul miocardic cu supradenivelare ST (STEMI), au un prognostic mai prost în timpul spitalizării, în comparație cu bărbații, anunță Indepedent.

Autorul studiului, Dr. Mariana Martinho, de la Spitalul Garcia de Orta, din Almada, Portugalia, a declarat: „Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic au un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic slab. Aceste femei au nevoie de o monitorizare regulată, cu un control strict al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al diabetului, precum și de îndrumare spre reabilitare cardiacă. Nivelurile de fumat sunt în creștere la femeile tinere și acest lucru ar trebui abordat, împreună cu promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos.”

Noua cercetare a comparat rezultatele pe termen scurt și pe termen lung după STEMI la femei și bărbați și a analizat dacă au existat diferențe de sex atât la femeile aflate în premenopauză (55 de ani și mai puțin), cât și la cele aflate în postmenopauză (peste 55 de ani).

Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% dintre aceștia erau femei.

Cercetătorii au constatat că femeile erau mai în vârstă decât bărbații (vârsta medie de 67 de ani față de 60 de ani) și aveau rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral anterior.

Bărbații erau mai predispuși să fie fumători și să aibă boli coronariene.

Femeile aflate în premenopauză au avut o întârziere de tratament semnificativ mai mare după ce au ajuns la spital decât colegii lor de sex masculin, 95 față de 80 de minute.

Cercetătorii au comparat riscul de rezultate adverse între femei și bărbați după ce au luat în considerare factori precum diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, boala coronariană, insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi, boala arterială periferică, accidentul vascular cerebral și istoricul familial de boală coronariană.

La 30 de zile, 11,8% dintre femei muriseră, comparativ cu 4,6% dintre bărbați.

La cinci ani, aproape o treime dintre femei (32,1%) muriseră, comparativ cu 16,9% dintre bărbați.

Între timp, mai mult de o treime dintre femei (34,2%) au suferit evenimente cardiovasculare adverse majore în decurs de cinci ani, comparativ cu 19,8% dintre bărbați.

Cercetătorii au efectuat o analiză suplimentară în care au comparat 435 de bărbați și femei în funcție de factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv hipertensiune, diabet, colesterol ridicat și fumatul.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce există o disparitate între sexe în ceea ce privește prognosticul după infarctul miocardic, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a reduce diferențele de rezultate

Aproximativ 11,3% dintre femei au murit în termen de 30 de zile, comparativ cu 3,0% dintre bărbați.

Dr. Martinho a declarat că: „Femeile aflate în postmenopauză au avut rezultate mai proaste pe termen scurt și lung după infarctul miocardic decât bărbații de vârstă similară. Femeile aflate la premenopauză au avut o mortalitate similară pe termen scurt, dar un prognostic mai prost pe termen lung în comparație cu bărbații.”

Deși studiul nostru nu a examinat motivele acestor diferențe, simptomele atipice ale infarctului miocardic la femei și predispoziția genetică pot juca un rol. Nu am constatat nicio diferență în ceea ce privește utilizarea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale sau a nivelului de lipide între femei și bărbați.”

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce există disparități între sexe în ceea ce privește prognosticul după infarctul miocardic, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a reduce decalajele în ceea ce privește rezultatele.

Cercetarea, care nu a fost încă revizuită de colegi, a fost prezentată luni la Heart Failure 2023, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie.

Distribuie articolul: