Nicio femeie singură, fără copii, nu e scutită de întrebările clișeice din categoria: când te căsătorești? Ce mai aștepți? Cum adică nu vrei copii? Bineînțeles că vrei! O să-ți pară rău mai târziu! La vârsta ta aveam 2 copii. Ai luat-o razna?

Ne-am obișnuit să auzim că maternitatea e inserată în codul nostru genetic, iar cei mici sunt cheile paradisului și ne fac cu adevărat fericite. O fi așa, dar adevărul e că nu e neapărat să fim mame, că să devenim fericite.

Cel puțin, asta afirmă un grup de cercetători de la The London School of Economics. Mai mult, oamenii de știință susțin că femeile necăsătorite și fără copii sunt mai fericite decât cele care au o familie.

Femeile fără copii sunt mai fericite?

Paul Dolan, profesor în ştiinţa comportamentală, susține că femeile necăsătorite, fără copii, sunt mai fericite și mai sănătoase decât oricare altă subgrupă a populației. Concluziile sale sunt fundamentate științific, în baza unei anchete complexe, la care au participat femei singure, căsătorite, divorțate, văduve și care trăiesc separat de iubitul lor. Și bărbați din aceleași categorii. Toate au fost publicate în cartea „Happy Ever After: Escaping the Myths of the Perfect Life”.

Rezultatele cercetării arată că, în ciuda stereotipurilor, bărbații sunt mai fericiți și mai sănătoși după căsătorie, deoarece se expun la mai puține riscuri, fac mai puține prostii, se alimentează mai bine, renunță la vicii, câștigă mai mult și sunt înconjurați de iubire. Cu alte cuvinte, sunt bine mersi.

Dar această tendință nu e actuală pentru femei, deoarece ele se dedică în totalitate vieții de familie, ce implică un efort fizic și emoțional imens (deseori subapreciat de bărbați) sau se împart între viața de familie și viața profesională, ce implică un efort și mai mare. Rezultatele anchetei arată că femeile necăsătorite și fără copii sunt mai sănătoase și mai împlinite, din punct de vedere emoțional, decât femeile care au soț și copii.

De altfel, femeile măritate, care au fost interogate tête-à-tête s-au declarat mai puțin mulțumite de căsnicie decât cele care au participat la sondaj alături de soțul lor. Ceea ce înseamnă că unele doamne ar fi putut trișa și nivelul de fericire al femeilor căsătorite poate fi chiar mai mic decât arată rezultatele cercetării.

Căsătoria nu mai este un scop în sine

Alte studii arată că femeile sunt mai fericite singure, decât într-o relație. Cel puțin asta afirmă cercetătorii de la compania Mintel, care au descoperit că aspirațiile tradiționale ale femeilor (căsătoria și copilul) nu mai sunt atât de importante, precum erau înainte.

Principalele motive pentru care femeile refuză să devină mame sunt că nu le plac copiii, că nu simt nicio atracție pentru maternitate, că nu își permit un copil din punct de vedere financiar, că nu vor să-și asume acest rol sau că nu simt că viața lor este incompletă fără un bebe.

Iar motivul esențial pentru care femeile se simt mai bine singure, decât alături de un bărbat este că bărbații se implică mult prea puțin. Cu alte cuvinte, muncesc mai puțin pentru dezvoltarea unei relații decât femeile.

Emily Grundy, profesoară la Universitatea din Essex, susține că femeile simt că se implică mai mult într-o relație decât partenerii lor, iar acest lucru le epuizează din punct de vedere emoțional. Din acest motiv, tot mai multe femei preferă să rămână singure, cu riscul de a nu-și întemeia o familie.

sursa: psychologytoday.com

Distribuie articolul: