Cercetătorii au identificat o reţea neurală care ajută la controlul activităţii cerebrale la copii într-o manieră similară cu cea a adulţilor. Noile descoperiri contribuie la un studiu din 2015 care a scos la iveală că nou-născuţii experimentează durerea asemenea adulţilor.

„În lucrarea noastră anterioară, am folosit RMN-ul pentru a arăta că activitatea cerebrală la nou-născuţi, asociată durerii, este similară cu cea observată la adulţi”, a precizat Rebeccah Slater, autoarea studiului de la Universitatea Oxford. „Am vrut să vedem dacă forţa conectivităţii reţelei neurale funcţionale în DPMS influenţează magnitudinea activităţii cerebrale”, a adăugat aceasta.

DPMS (descending pain modulatory system) este o reţea de regiuni cerebrale care funcţionează împreună pentru a controla aportul senzorial în sistemul nervos central şi răspunsurile comportamentale la durere. Pentru a studia influenţa asupra activităţii cerebrale a copiilor ca răspuns la durere, Slater şi echipa sa au analizat datele RMN de la 13 nou-născuţi cu vârsta medie de patru zile, recrutaţi de la Spitalul John Radcliffe, scrie Science Daily.

Într-un format similar cu studiul precedent, copiii au fost plasaţi într-un aparat RMN. Creierele lor au fost scanate pe măsură ce era „împunşi” uşor în tălpi. Rezultatele au arătat că o mai mare conectivitate a reţelei în DPMS a dus la un răspuns mai slab al creierului ca răspuns la stimul, sugerând că reţeaua poate influenţa magnitudinea activităţii cerebrale asociate durerii la copii.

Distribuie articolul: