Când este vorba de cancer, dietă are la fel de multă „vină” ca și genetica și obiceiurile nesănătoase precum fumatul și consumul de alcool. Cancerul de colon sau cancerul colorectal este adesea asociat cu alegeri alimentare slabe.

Iar un nou studiu a stabilit acum o legătură între boală și un obicei alimentar popular. Potrivit unui studiu publicat în BMJ, experții au analizat trei studii care au implicat peste 200.000 de profesioniști din domeniul sănătății din SUA, scrie doctorulzilei.ro.

Cu 46.000 de bărbați și 160.000 de femei participanți, a implicat obținerea de informații despre obiceiurile alimentare pe o perioadă de patru ani folosind un chestionar. Au fost chestionați cu privire la cantitatea de alimente procesate pe care le-au consumat și cât de des.

Studiu: Cum contribuie o dietă bogată în alimente ultraprocesate la cancerul de colon?

La 25 de ani de la studiu, cercetătorii au urmărit participanții și au descoperit că 1294 de bărbați și 1922 de femei au fost diagnosticați cu cancer de colon.

Ei au descoperit, de asemenea, că bărbații care au mâncat mai multe alimente procesate aveau cu 29% mai multe șanse de a dezvolta tumora. Prin aceasta, experții au stabilit că atât dieta, cât și obezitatea sunt asociate cu cancerul colorectal.

Cercetătorii au spus că alimentele procesate cresc riscul de cancer de colon, deoarece conțin cantități mari de ingrediente cancerigene.

Alimentele procesate sunt lipsite de valoarea lor nutritivă și sunt încărcate cu sare, conservanți, aditivi care acționează ca agenți cancerigeni. Deși unele dintre acestea nu sunt direct asociate cu cancerul de colon, ridică îngrijorări cu privire la riscul de cancer.

Legătura dintre obezitate și cancerul de colon

Alimentele ultraprocesate sunt bogate în calorii și au puțini sau deloc nutrienți de oferit, ceea ce duce la creșterea în greutate. În timp, poate duce la obezitate din cauza aportului excesiv de calorii goale. De asemenea, studiul a descoperit că femeile care au mâncat mai multe alimente pre-gătite au fost mai predispuse la cancer de colon.

Distribuie articolul: