Dorim să fim mereu tineri. Însă îmbătrânirea e un proces natural, pe care trebuie să-l acceptăm. Însă am putea încetini procesul de îmbătrânire. Cercetările recente au demonstrat că stresul contribuie semnificativ la îmbătrânirea organismului. Vestea bună însă e că acest proces poate fi ireversibil.

Potrivit unui studiu publicat în Cell Metabolism, vârsta biologică a oamenilor și a șoarecilor suferă o creștere rapidă ca răspuns la diverse forme de stres, care se inversează după recuperarea după stres, Aceste schimbări au loc în perioade de timp relativ scurte, de câteva zile sau luni, conform mai multor ceasuri de îmbătrânire epigenetică independente.

Se crede că vârsta biologică a organismelor crește în mod constant pe parcursul vieții, dar acum este clar că vârsta biologică nu este legată  de vârsta cronologică. Indivizii pot fi mai bătrâni sau mai tineri din punct de vedere biologic decât implică vârsta lor cronologică. Mai mult, tot mai multe dovezi obținute la modele animale și la oameni indică faptul că vârsta biologică poate fi influențată de boli, tratamente medicamentoase, modificări ale stilului de viață și expuneri la mediul înconjurător, printre alți factori.

Rezultatele au arătat că vârsta biologică poate crește pe perioade de timp relativ scurte ca răspuns la stres, dar această creștere este tranzitorie și tinde să revină la nivelul de bază după recuperarea după stres.

Modificările tranzitorii ale vârstei biologice au apărut, de asemenea, în timpul intervențiilor chirurgicale majore, al sarcinii și al COVID-19 sever la oameni sau șoareci. De exemplu, pacienții cu traumatisme au înregistrat o creștere puternică și rapidă a vârstei biologice în urma unei intervenții chirurgicale de urgență. Cu toate acestea, această creștere a fost inversată, iar vârsta biologică a fost readusă la nivelul inițial în zilele următoare intervenției chirurgicale. În mod similar, subiecții însărcinați au cunoscut o recuperare postpartum a vârstei biologice la rate și magnitudini diferite, iar un medicament imunosupresor numit tocilizumab a îmbunătățit recuperarea vârstei biologice a pacienților COVID-19 convalescenți.

„Constatările implică faptul că stresul sever crește mortalitatea, cel puțin în parte, prin creșterea vârstei biologice”, spune co-autorul studiului Gladyshev. „Această noțiune sugerează imediat că mortalitatea poate fi diminuată prin reducerea vârstei biologice și că abilitatea de a se recupera de la stres poate fi un factor determinant important al îmbătrânirii cu succes și al longevității. În cele din urmă, vârsta biologică poate fi un parametru util în evaluarea stresului fiziologic și a ameliorării acestuia.”

Așadar, pentru a fi tânăr mereu trebuie să avem o viață liniștită.

Distribuie articolul: