Un nou studiu al Spitalului Național de Copii publicat în JAMA Network Open a demonstrat că anxietatea, depresia și stresul crescute ale femeilor în timpul sarcinii au modificat caracteristicile cheie ale creierului fetal, ceea ce a scăzut ulterior dezvoltarea cognitivă a micuților lor la 18 luni. Aceste schimbări au crescut, de asemenea, comportamentele de internalizare și dereglare, potrivit studiului în care cercetătorii au urmărit o cohortă de 97 de femei însărcinate și copiii lor.

Descoperirile mai sugerează că suferința psihologică persistentă după nașterea copilului poate influența interacțiunea părinte-copil și autoreglementarea copilului. Acesta este primul studiu care pune în centrul atenției o legătură importantă între dezvoltarea alterată a creierului fetal intrauterin și consecințele pe termen lung asupra dezvoltării cognitive pentru fetușii expuși la niveluri ridicate de stres toxic în timpul sarcinii.

În perioada intrauterină, cercetătorii au observat modificări ale adâncimii circumvoluțiunilor și schimbări ale volumului hipocampului stâng, ceea ce ar putea explica problemele de neurodezvoltare observate după naștere. Odată ce trec de perioada de sugari, acești copii pot experimenta probleme socio-emoționale persistente și pot avea dificultăți în a stabili relații pozitive cu ceilalți, inclusiv cu mamele lor. Pentru a confirma acest lucru, sunt necesare studii viitoare cu o dimensiune mai mare a eșantionului care reflectă mai multe regiuni și populații.

„Prin identificarea femeilor însărcinate cu niveluri ridicate de suferință psihologică, clinicienii ar putea recunoaște acei bebeluși care sunt expuși riscului de afectare ulterioară a dezvoltării neurologice și ar putea beneficia de intervenții precoce, direcționate”, a spus Catherine Limperopoulos, Ph.D, care a condus studiul.

Indiferent de statutul lor socioeconomic, aproximativ una din patru femei însărcinate suferă de simptome legate de stres, cea mai frecventă complicație a sarcinii. Relația dintre dezvoltarea alterată a creierului fetal, suferința psihologică maternă prenatală și rezultatele neurodezvoltarii pe termen lung rămân necunoscute.

Studierea dezvoltării creierului fetal în uter generează provocări din cauza mișcărilor fetale și materne, tehnologiei imagistice și schimbărilor în creșterea creierului.

Toate participantele însărcinate erau sănătoase, majoritatea aveau un anumit nivel de educație și erau angajate. Echipa a descoperit, de asemenea, că sănătatea mintală a mamei, chiar și pentru femeile cu statut socioeconomic ridicat, modifică structura și biochimia creierului fetal în curs de dezvoltare. Dovezile tot mai mari subliniază importanța sprijinului pentru sănătatea mintală pentru femeile însărcinate, indiferent de statutul social sau financiar.

Distribuie articolul: