Familia este despre oamenii la care ții cel mai mult. Dar și cei pe care îi lași mereu pe ultimul plan, pentru „ei vor înțelege”. #YesICare este un proiect de suflet, prin care creatorii unei aplicații de securitate personală și-au dorit să-l aducă publicului în primul rând pentru conștientizare. Mărturisirile oamenilor pe care i-au filmat cei de la Gardian vin să reamintească tuturor cât de important este să fii cu cei dragi aici și acum, cât de important este să nu uiți de ei în agitația vieții și să fii liniștit că ei sunt bine.

E greu să crezi că poți păți ceva

„E în natura noastră umană, noi oamenii suntem astfel construiți. Să nu ne gândim că și cu noi poate să se întâmple e ca și o realitate paralelă. Știi că este, o accepți, dar cumva nu te vezi pe tine în mijlocul unei astfel de situații. Situație de boală, de accident, situații pot fi diverse… Este vorba de instinctul nostru de autoprotejare, de autoconservare. Ai nevoie de o minte trează în orice caz”, recunoaște Olesea Nastas, juristă.

E important să ne ajutăm reciproc

„Fiecare om care are o familie sau are oameni dragi și, atunci când îi telefonează (copil sau soție), dacă nu răspunde la primul apel, sau dacă au mai trecut 20 de minute și nu revine începi a te gândi la tot felul de situații care s-ar putea întâmpla și, de fapt, se întâmplă la multă lume”, Dan Untură, antreprenor. Acesta povestește despre cum nu a putut bunelul apela la ei într-un caz de nevoie și despre cum a salvat o bătrânică, prinsă între două pietre de beton.

Cu mine nu se va întâmpla

„Întotdeauna când vorbim despre frică, urgență și alarmă, după 17 ani de muncă în Serviciul de Pompieri, rămâne pentru mine o stare neplăcută. Nu știi la ce să te aștepți, exact așa ca și când mergi să stingi un incendiu. Au fost momente când aveam 5 minute până ajung la un incendiu mare și le scriam apropiaților că eu merg la un incendiu mare. Era foarte stresant, apropiații neștiind nimic despre mine cât timp sunt în misiune. Toți spun că nu și-au imaginat că așa ceva se va întâmpla cu ei, după ce reușim să stingem incendiul”, povestește Dmitrii Polșin, pompier.

Timpul nu poate fi întors

„În timpul filmărilor am descoperit că mulți au în spate o poveste pe care și-ar dori să o schimbe – să fi fost acolo la momentul potrivit, să fi putut să sprijine, să protejeze. Din păcate, timpul nu poate fi întors, dar puteți face astăzi totul pentru a nu ajunge într-o situație similară. Aceste povești sunt ca un drum parcurs deja de cineva pentru voi. Au fost ținuți ostatici accidental, fără plan sau asigurare. Drumul tău poate fi diferit. Este în regulă să îți faci griji pentru cei dragi, să vorbești despre aceasta și să faci totul pentru a evita scenariile triste. Prin hashtagul #YesIcare sau pe canalul de YouTube Gardian vei găsi poveștile tuturor eroilor proiectului”, spun autorii proiectului, fondatori Gardian.

Proiectul social vine să ne amintească despre familie, ca fiind cea mai importantă valoare. Este absolut normal să ne îngrijorăm de siguranța lor, să ne temem pentru cei dragi. Atunci când e vorba despre siguranță, te gândești doar la familie. Gardian înseamnă siguranța familiei tale.

P