Memoria – un factor foarte important pentru fiecare dintre noi și nu contează vârsta pe care o avem. Cercetătorii au stabilit că o persoană care face mișcare, se plimbă înainte de examen și a încercat să se odihnească mai bine, are șanse în timp să își dezvolte acuratețea memoriei. Explicația e simplă. O parte a creierului și celulele creierului, prin intermediul unor sesiuni de exerciții fizice se poate ajunge ca în timp să existe suficiente argumente pentru a îmbunătăți memoria. 

Așadar, astăzi e despre memorie și noi venim cu câteva sugestii utile, care te vor ajuta să-ți stimulezi memoria. 

Conform reginamaria.ro, pierderile de memorie pot apărea la orice vârstă. Însă, odată ce iînaintăm în vârstă devenim și mai preocupați de memoria noastră. Adevărul este că pierderile semnificative de memorie la persoanele în vârstă nu fac parte din procesul normal de îmbătrânire și se datorează tulburărilor organice, leziunilor cerebrale sau bolilor neurologice, precum Alzheimer, una dintre afecțiunile care îi sperie cel mai mult pe adulți.

Deci, iată ce ar trebui să faci pentru a avea o memorie mult mai bună:

Memorează versuri 

Repetarea este mecanismul elementar al memoriei, întăreşte legăturile dintre neuroni, îmbogăţeşte memoria lexicală; experimentele au arătat că, în timp, versurile învăţate bine nu se uită şi, în plus, există şi avantajul formării unui orizont cultural mai larg.

Foloseşte fişe de lucru 

Pentru a memora o lecţie, o prezentare, un discurs, o reţetă etc., fişe cu ajutorul cărora conţinutul de reţinut să fie esenţializat şi restructurat. Apoi, stimularea memoriei, în astfel de cazuri, se poate face şi prin reprezentarea mentală a informaţiei, într-o manieră personală.

Acordă-ţi pauze 

Potrivit destepti.ro, segmentarea învăţării prin pauze ajută la o mai bună concentrare, oferă creierului timpul necesar pentru a crea conexiunile necesare memorării. Cu cât activitatea este mai solicitantă, cu atât pauzele vor fi mai dese.

Încearcă o activitate complet nouă 

Să înveţi o limbă străină, să cânţi la un instrument muzical etc. Sunt modalităţi excepţionale de a menţine în formă funcţiile creierului.

Exersează frecvent „aritmetica mentală”

Când faci socoteala banilor, la supermarket, de exemplu, pentru a anticipa valoarea cumpărăturilor; încearcă să memorezi numere de telefon, alte date, chiar dacă era smarphone-urilor, a agendelor virtuale, ne-a făcut “comozi” şi din acest punct de vedere.

Citeşte cât mai mult

Citește orice, încearcă să reţii cuvinte necunoscute, dificile, integrează-le apoi în diverse contexte de comunicare.

Meditează

La fel ca restul corpului, creierul se micșorează pe măsură ce îmbătrânești. Meditația te poate ajuta să reduci deteriorarea capacității cognitive care se instalează odată cu înaintarea în vârstă. Conform unui mic studiu, persoanele care practica meditația timp îndelungat reușesc să aibă conexiuni neuronale mai puternice la bătrânețe. 

Consumă alimente bogate în omega-3

Alimentele pe care le alegi influențează și mențin sănătatea cognitivă odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu publicat în revista Neurology arată că nutriția poate fi la fel de importantă ca alți factori determinanți ai sănătății în protejarea creierului de boală Alzheimer.

Tu ce ai mai adăuga în această listă?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: