Au trecut ceva ani de la ultima reparație. Cu părere de rău, nu s-a inventat opțiunea de a apăsa butonul save și de a te bucura la nesfârșit de proaspăta renovare a casei. Odată cu anii, o casă are nevoie de reparație de întreținere, sau chiar de schimbări majore și replanificare.

Dacă ai terminat partea grea a lucrului, ai ajuns la problema alegerii design-ului și nu știi în care direcție să mergi, poate ți-ar fi de ajutor acest articol. Am selectat câteva stiluri de design interior și poate că o să-ți alegi ceea ce ți se potrivește.

Stilul modern. Dacă ești un adept/ă a/al designului ce presupune linii curate, palete simple de culori, materiale ce includ metal, sticlă și oțel – optează pentru un design în stil modern. Stilul modern este sinonim cu ordinea, lipsa accesoriilor în exces și a decorațiunilor pompoase. Casele moderne se deosebesc prin acoperișuri înclinate, verande largi cu stâlpi pătrați, îmbinați armonios cu structura casei. Designul poate include elemente de urbanism, sau poate fi în stil minimalist, cu mobilă pentru casă eco friendly, posibil asimetrică, dar care este foarte elegantă. Stilul dat este la fel de ok pentru spații mici, cât și pentru cele mari. Culorile sunt neutre, naturale.

Stilul industrial. Stilul industrial al încăperilor poate fi exploatat atât pentru un aspect luminos, cât și pentru unul vechi, întunecat. Designul dat te duce cu ani în urmă, în epoca industrială, exploatând din plin metalul, cărămida sau piatra, lemnul. Poartă în sine senzația de vechi, neterminat – ca un depozit sau pod urban. Tavanele înalte, de lemn vechi, bare de metal, mobilier funcțional, culori neutre, unul sau două accente moderne de artă abstractă vor crea un model de locuință rustic și matur.

Stilul scandinav. Materiale naturale, lumină de maximă intensitate, culori deschise, mult alb, lemn, aer – toate acestea descriu stilul scandinav în interior. În mare parte, o altă latură definitorie a stilului scandinav este folosirea materialelor eco. Cheia succesului în abordarea stilului scandinav este simplitatea, liniile fine, lipsa accentelor cromatice și stilistice agresive – pe scurt este un omagiu adus stilului de viață din țările nordice.

Stilul asiatic. Se referă, în mare parte, la influențele chinezești și japoneze. Podele din fibră naturală, design adaptat strict la forma umană, tatami așternute pe jos. Bambusul, culorile inspirate din natură, panourile despărțitoare, lampioanele sau felinarelede hârtie, ușile glisante – acestea sunt elementele definitorii acestui tip de design. Interioarele chinezești se deosebesc prin mobilă pictată manual, finisaje lăcuite, accesorii viu colorate, accente de roșu și portocaliu. Accentul este pus pe spațiu total deschis, fără pereți interni.

Stilul high-tech. Stil inovator modern, cu finisaje de metal, accente precum nituri, șuruburi, roți etc. Culorile fac parte din gama negru – gri și, pentru unii ar putea părea plictisitoare. Stilul high-tech a început să fie folosit pe larg în 1970, ca îmbinare dintre expresionismul structural și modernism. De nelipsit într-o încăpere în stil high – tech sunt elementele din sticlă, metal, plastic și oțel. Emană un aer auster, foarte laconic, extrem de funcțional, cu linii simple și drepte. Corpurile de iluminat au adesea forme atipice, cu halogen, canapelele și alte piese de mobilier au adesea incorporate sisteme audio sau spații pentru gadget-uri.

Stilul victorian și vintage. Casele și încăperile în stil victorian abundă în decorațiuni, elemente împrumutate din epoci diferite, mixaje din Renașterea Gotică și stilul Queen Anne. Ferestrele cu vitralii, suprafețele de marmură, candelabrele bogat ornate sunt doar unele din elementele caracteristice acestui stil. Casele se remarcă prin frontoane abrupte, turnulețe ascuțite și diverse zone decorative.

Iar dacă-ți place tot ceea ce-i vechi și bun, optează pentru stilul vintage. Acest stil are un farmec aparte, căci e despre istorie, obiecte eclectice vechi, respectiv ai putea crea în locuința ta o atmosferă de epocă. Lucrurile vechi pot fi restaurate și le găsești la piețele de vechituri, magazinele de antichități și site-urile tematice.

Dacă te hotărăști în ce stil să-ți renovezi locuința, apelează îndată la o companie sau la un designer individual pentru a pune la punct cele mai mici detalii. O casă renovată este mereu un suflu nou în viața noastră; bucură-te de ea și fie ca în anturaj nou să trăiești momente noi! Cine știe, poate îți creezi chiar un stil propriu al locuinței, care să se potrivească personalității tale?

Distribuie articolul: