Deşi studiile au arătat că infecţia cu SARS-CoV-2 nu este atât de gravă pentru persoanele tinere, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital din cauza COVID-19. Iar trecerea prin această boală poate avea pentru aceşti pacienţi urmări grave. Una dintre complicaţii este Sindromul Inflamator Multisistem la copii (MIS-C).

Experţii au descoperit că acest sindrom este o afecţiune care duce la inflamarea diferitelor părţi ale corpului. Sunt afectate inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale.

Foto: totuldespremame.ro

Încă nu se ştie ce cauzează MIS-C. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că mulţi copii cu această boală au avut virusul care provoacă COVID-19 sau au fost în preajma vreunei persoane care a avut acest virus. MIS-C poate fi grav, chiar mortal, dar majoritatea copiilor cărora li s-a diagnosticat această afecţiune s-au restabilit după tratament. 

Trebuie să contactezi imediat medicul în situaţia în care copilul tău are febră şi oricare dintre următoarele simptome: dureri abdominale (intestinale), ochi injectaţi, strângere sau durere toracică, diaree, senzaţie de oboseală, durere de cap, tensiunea arterială scăzută, dureri de gât, eczeme ori vărsături. Reţine că nu toţi copiii vor avea aceleaşi simptome.

 

Foto: fricidemamici.ro

Cercetătorii încă învaţă despre Sindromul Inflamator Multisistem şi despre cum afectează copiii, aşa că, în acest moment nu se ştie cu exactitate de ce unii copii s-au îmbolnăvit de MIS-C, iar alţii nu. De asemenea, nu se ştie dacă unii copii cu anumite probleme de sănătate sunt mai predispuşi să facă acest sindrom decât alţii cu alte afecţiuni.

Însă, în baza a ceea ce se ştie până în prezent despre acest sindrom, specialiştii spun că cel mai bun mod în care poți să-ți protejezi copiii este să faci tot ceea ce ţine de noi pentru a împiedica infectarea cu SARS-CoV-2.

Sursa: click.ro