În Chișinău au fost montați senzori inteligenți care monitorizează traficul rutier în timp real!
Este un proiect-pilot european ce aduce tehnologie de ultimă generație pentru a colecta și analiza datele de trafic. Primii senzori au fost instalați la intersecția bd. Dacia cu str. Ciuflea. Până acum, specialiștii monitorizau traficul direct din teren, numărând mașinile manual. Acum, totul se face automat!

 

„Senzorii inteligenți de pe tronsonul Dacia – Ciuflea le oferă angajaților Centrului de Monitorizare a Traficului posibilitatea să cunoască realitatea din trafic ca ulterior să creeze un model digital al intersecției. Acest lucru le permite să ajusteze timpii de semaforizare, reorganizarea benzilor de circulație și să ia alte măsuri pentru reducerea ambuteiajelor, sporirea siguranței rutiere și să promoveze o mobilitate urbană mai eficientă”, relatează jurnalistul Irina Mihailici, transmite tvrmoldova.md.

„Permanent e aglomerat și ziua, numai seara e posibil de mers mai liber. – Cât de des circulați pe acest tronson? – 3, 4 ori pe zi. – Și mereu stați în ambuteiaje?- Da.”

„Multe mașini. Prea multe mașini, ar fi de dorit încă o linie.”

„Eu cred că problema cu traficul este din cauza parcărilor, fiindcă multe mașini sunt parcate pe marginea drumului și o ieșire ar fi să se construiască parcări.”

Intersecția bulevardul Dacia cu strada Ciuflea este una dintre cele mai aglomerate din oraș.

Noi trebuie să analizăm această intersecție, cea mai problematică și cea mai încărcată intersecție. Fiecare senzor colectează datele pentru anumită sau câteva direcții de deplasare. Pe data de 17 iunie traficul a fost cel mai mare, 64 de mii de vehicule au traversat aceste intersecție”, a menționat managerul CMT, Vladimir Butîrschi.

Senzorii oferă informații despre viteza medie a vehiculelor, direcția de deplasare, tipul de vehicul, timpul de traversare și numărul pietonilor. Tehnologia avansată pune bazele unei analize detaliate a traficului urban. Specialiștii au mai multe programe care pot face simulări de circulație la fel ca în marele orașe europene.

„Noi putem să testăm scenarii, după ce o să putem să implementăm niște măsuri, spre exemplu să închidem o bandă, să deschidem o bandă, crearea unei piste pentru bicicliști, ca să oferim soluții pentru decongestionarea acestei intersecții”, a explicat consultantul în domeniul transportului, Roman Cozma.

„Dacă noi acum vedem că capacitatea maximă teoretică a acestei intersecții este de valoarea X, dar la noi fluxul de vehicule este de X plus o mie, sigur că nu o să facem nimic ca să asigurăm capacitatea necesară. Doar prin lărgirea străzilor, dar noi știm după o perioadă iarăși este ocupată, noi inducem traficul”, a menționat managerul CMT, Vladimir Butîrschi.

Un senzor inteligent costă aproape 6 mii de euro. Toate datele acumulate sunt stocate pe platforma smart city. Specialiștii susțin că nu trebuie instalați senzori în intersecții deoarece camerele de monitorizare a traficului, gestionate de poliție, ar putea oferi aceleași date, cu ajutorul unui soft gestionat de ei. Trebuie doar accesul la baza de date.

Centrul de Monitorizare a traficului a fost deschis în noiembrie 2024 cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectul „MOVE IT like Lublin”, implementat în parteneriat cu Primăria Lublin din Polonia.

Distribuie articolul: