Medicina este una dintre cele mai interesante, frumoase, dar totodată și grele experiențe. De ce? Pentru că e nevoie de multă răbdare, motivație, de cunoștințe și de dragoste față de tot ceea ce faci. Stela Spînu este femeia care deja de mai bine de 11 ani își dedică timpul pentru pacienți și cariera sa în Ortodonție. Cum arată viața unui medic ortodont, cum combină cariera și familia, dar și care sunt cele mai importante atuuri pe care trebuie să le aibă un specialist? Despre toate acestea și multe altele vei afla în interviul de mai jos.

Stela Spînu este cea care cucerește prin profesionalismul ei, prin zâmbet, dedicație și pasiune. Absolventă a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, practică profesia de ortodont de mai bine de 11 ani. Ea de mică știa că drumul ei va ajunge anume aici, în medicină.

Stela le reușește pe toate, chiar dacă are un program aglomerat. Activează la mai multe clinici atât din Chișinău, cât și din afara Capitalei. Stela recunoaște că apreciază în oameni frumosul și aspectul îngrijit, iar stomatologia este un factor important a tot ceea ce înseamnă sănătate, îngrijire și un zâmbet strălucitor, atât la propriu, cât și la figurat. Este femeia care nu dezamăgește, ba din contra, prin muncă și pasiune demonstrează că poate și găsește rezolvare la practic orice problemă. Să o descoperim pe Stela Spînu…

De unde a început pasiunea pentru stomatologie în Chișinău?

Mereu am fost pasionată de ceea ce e frumos. Admir și apreciez oamenii de succes și realizați, dar totodată și care acordă importanță aspectului său. Îmi place să comunic cu oamenii frumoși, în sensul deplin al cuvântului, care țin cont atât de conținut, cât și de ambalaj.

Stela spune că anume datorită pasiunii pentru frumos ea a reușit să descopere stomatologia. Pentru că un zâmbet cu dinți aliniați, sănătoși și albi schimbă radical aspectul facial.

„Persoana ce are un zâmbet frumos, mereu și-l etalează, are o altă valoare și astfel devine un om deschis, comunicabil, plăcut, dar și încrezut în sine”.

De ce stomatologia?

De mică știam că o să devin medic. Din clasele primare, în eseele școlare despre viitor scriam că o să descopăr această profesie. Ambii mei părinți, dar și sora mai mare sunt medici, astfel, e firesc că am fost influențată. În casa noastră 50% se vorbea despre medicină. Devenind mai mare mă gândeam, cum aș putea să combin două domenii importante pentru mine: medicina și domeniul beauty? Așadar, am înțeles că Ortodonția este varianta perfectă pentru mine.

Vă mai amintiți cum ați început acum 11 ani?

Primul meu pacient ortodontic a fost chiar sora mea. Ea a fost cea care a avut încredere în mine și mi-a oferit această responsabilitate. Mi-a încrezut pe deplin schimbarea poziției dentare cu aparate dentare, iar eu nu am dezamăgit-o. Ulterior, numărul pacienților luaseră amploare, inclusiv cei cu cazuri clinice grave. Cu toate acestea, eu niciodată nu am spus că pentru mine ceva este prea complicat. Fiind pusă față în față cu o problemă găsești căi și variante de a o rezolva, implicând responsabilitate maximă. Eu nu stăteam pe loc, constant progresând profesional. Mergeam la consultații cu profesorii mei, totodată și citeam, astfel, mi-am creat propriul meu traseu de tratament. Iar acum sunt mândră de fiecare rezultat. Acum, când  revin pacienți cu cazuri mai grave, urmez cu exactitate protocolul de tratament format din experiența, cunoștințele și munca mea, iar rezultatele sunt mereu peste așteptările pacienților mei.

Ce a fost cel mai complicat?

Cel mai complicat a fost să-mi creez imaginea. Într-adevăr acest proces a durat mult, pentru că în cariera mea eu nu m-am axat pe publicitate. Pentru a avea rezultate am depus tot ce pot eu mai bun, iar astfel, acum, nu trebuie eu să vorbesc, pentru că rezultatele o fac de la sine. Majoritatea pacienților mei ajung la mine prin recomandările altor pacienți, iar acesta este cel mai bun indicator și spune multe despre abilitățile unui specialist.

Care credeți că sunt atuurile unui stomatolog bun?

Cred că unul dintre cele mai importante atuuri este capacitatea de a studia și dorința de a o face începând de la școală, urmând cu universitatea, iar mai apoi pur și simplu să nu te oprești, dar să urmezi calea de  învățare pe tot parcursul carierei. Pentru că medicina, în special stomatologia este o ramură ce progresează consecvent în metodologii și în tehnici noi de tratament. Un alt atuu important este comunicarea deschisă și prietenoasă cu pacientul. Eu am nevoie mereu de comunicare și de schimb de energie de la oamenii ce mă înconjoară. Iar profesia care o am îmi oferă această oportunitate, care este necesară atât pentru pacienți, cât și pentru mine. Și cel mai important este că o comunicare eficientă ne lasă fără urme de nelămuriri. De asemenea, un factor esențial este responsabilitatea dentistului, dedicația maximă și atârnarea serioasă față de problemă și client influențează la rezultatul obținut.

Pe ce valori considerați că ar trebui construită relația medic-pacient și care credeți că este cel mai important aspect al acestei relații?

Conceptul ,,relația medic-pacient”, care reprezintă nucleul în jurul căruia se desfășoară actul medical, trebuie să fie abordat într-o altă lumină, în care să se acorde importanța cuvenită ambelor părți. Este necesară o comunicare deschisă, bazată pe sinceritate și respect reciproc. În același timp este necesar ca medicul să se dovedească un foarte bun psiholog și să se adapteze fiecărui pacient. Relația dintre medic și pacient este mai mult decât diagnosticarea și tratarea afecțiunilor medicale. Atunci când se stabilește o legătură mai profundă, relația îi poate oferi pacientului liniște, siguranță și confort. De aceea, mă strădui încă de la prima tangență cu pacientul, să ne împrietenim, să formăm o echipă, pentru a asigura un rezultat impecabil! Relația dintre medic și pacient definește evoluția  tratamentului, responsabilitatea în respectarea instrucțiunilor și urmarea întocmai a sfaturilor. Astfel obținerea unor rezultate palpabile și cât mai rapide au la bază încrederea reciprocă.

Câtă muncă, dar și câtă pasiune stă în spate?

Eu abia când am început să activez în domeniu m-am axat pe pasiune, ci nu obligațiune. Am început să simt o dragoste enormă față de ceea ce fac, iar fiecare succes îmi dădea noi aripi.

Care sunt planurile de viitor?

Să mă dezvolt și să fiu încă și mai bună în domeniul meu. Eu consider că succesul profesional nu are limite. Mereu tind a mă depăși cu fiecare zi în valoarea cunoștințelor mele.

Prin ce vă deosebiți de ceilalți?

Fiecare om tinde să creadă că el este cel mai deosebit, deoarece se află în centrul universului său. Întotdeauna am încercat să mă evidențiez prin rezultate deosebite la școală și universitate, să depun maxim efort pentru autodezvoltare, dar nu este caracteristică pentru mine lauda. De obicei, vorbele bune în adresa mea vin de la oamenii ce mă înconjoară. Îmi cunosc potențialul și calitățile, dar întotdeauna las ca acțiunile să vorbească pentru mine. Cei ce mă cunosc știu de calitatea mea, de om muncitor. Niciodată nu mi-a fost frică de responsabilități și noi provocări. Dimpotrivă, îmi testez limitele și astfel lărgesc orizonturile. Mereu tind să folosesc la maximum potențialul meu și să ajung mulțumită de mine, fără regrete și frustrări că nu am reacționat la momentul potrivit.

Stela este o persoană perfecționistă și caută fără întrerupere excelența în tot ceea ce face. Se dedică profesiei în totalitate, însă cu toate acestea, acasă ea este soție și mămică a două fetițe minunate.

„Educ prin motivare, prin convingere caldă și fermă că se vor descurca. Acest lucru e cu adevărat un imbold pentru obținerea performanței lor ca copii”, a declarat Stela.

Stela ne spune cum combină ea cariera și familia, pentru că multe femei ar spune că este imposibil.

„Reușesc să le combin datorită soțului meu, care este un partener de încredere în carieră, dar și în viața de zi cu zi. Fetele ne cresc armonios, grație înțelegerii și încrederii noastre reciproce. Mă ghidez după ideea că noi suntem exemplu pentru copiii noștri. Copilul mai mult repetă, sau îl copie pe parintele său. Astfel, cea mai bună educație este demonstrarea propriului exemplu pozitiv”.

Sursa Foto: Facebook 

Distribuie articolul: