E foarte greu și anevoios procesul de coasere al unei ii, însă feblețea rezultatului este peste toate! Iubitoare de tradiție și una dintre activistele care mereu luptă pentru perpetuarea valorilor neamului, Stela Moldovanu a pornit acum un an scrierea unei cărți dedicată iei, coaserii de ie – MăiestrIA.

Ajutată de Ana Popenco și de toată lumea bună din jurul ei, din comunitatea de femei care Cos ie, și nu doar, Stela a reușit să adune la un loc cea mai de bază informație legată de acest subiect. Lansarea cărții va avea loc pe 17 Octombrie 2019, până atunci însufletițoarea salonului Moldeco a împărtășit regulile esențiale cu care puteți începe coacerea unei ii.

“#REGULIDEAUR 🌟🌟🌟

Pentru că #ia în varianta sa încrețită la gât are o arhitectură strictă, iată niște reguli pe care ar fi bine să le urmați atunci când începeți a coase:

1️⃣O cămașă armonioasă este întotdeauna simetrică față de coloana noastră vertebrală, care e axa ei. De aceea, atunci când croim mânecile, le croim pe ambele odată. #Greșeala cea mai frecventă apare atunci când coasem una de-a lungul, iar alta de-a latul pânzei.

2️⃣Pentru ca să se aranjeze perfect pe umăr, #altița se croiește separat. Se taie de obicei două pătrate cu latura între 25-27 cm.

3️⃣Aveți grijă să coaseți altițele în oglindă dacă ornamentul este înclinat, cu orientare spre mijloc.

4️⃣Împărțim bucata de altiță în două și începem a coase de la mijloc, lăsând 1 cm de la margine. Dacă ornamentul e simetric, indiferent de modelul său, trebuie să fie amplasat exact pe mijlocul altiței.

5️⃣Coasem spre dreapta și spre stânga, până se termină un modul sau până la jumatatea lui, asa încât să ajungem cu tot cu scrânciobel la o lățime totală cusută între 21-26 cm

6️⃣Altița constituie ~ 1/4 din lungimea mânecii

7️⃣Între altiță și încreț nu se face găurică, ci se unește direct, în urma acului.

8️⃣Pentru că umărul de obicei e partea cea mai bogată a cămășii noastre, dacă am terminat altițele, e ca și cum am terminat jumătate de ie. De aceea recomandăm tuturor să înceapă anume de la altiță.

Spor să aveți! 🌷”, le-a urat Stela tuturor celor care au în plan ori deja s-au apucat să coase ie.