Amintind de versurile poetului Mihai Eminescu, potrivit căruia „amorul e un lung prilej pentru durere”, cochidem că nicio relație nu se termină fără ca să nu lase amprentele unuia, pe sufletul celuilalt. Iubirea cu sfârșit tragic a fost tema care a inspirat sculptorul Tamara Kvesitadze să ridice în Georgia, o statuie unică în lume, ca formă și mesaj.

Statuia iubirilor cu sfârșit tragic reprezintă un monument înalt de 8 metri, reprezentând un bărbat și o femeie. Se află pe litoralul din Batumi, Georgia, simbolizând un tânăr de origine musulmană, pe nume Ali și o prințesă georgiană pe nume Nino, dintr-un celebru roman, scris în 1937.

Romanul publicat de autorul azer Kurban Said ilustrează o poveste de iubire din Caucaza, ce avea loc în contextul Primului Război Mondial. Pentru că prezenta o contradicție religioasă dintre creștinism și islam, povestea de dragoste dintre cei doi tineri nu a avut sorți de izbândă. Pe lângă faptul că este citită și azi, această istorie de iubire cu sfârșit tragic a inspirat și crearea unei statui impresionante, concepute în 2007, dar a fost instalate abia în 2010, fiind intitulată „Ali și Nino”.

Cele două figuri ale statuii sunt construite din oțel, după o tehnică specială și se mișcă în fiecare seară, la ora 19.00, se „sărută”,„îmbrățișează” trecând una prin cealaltă, apoi se despart, durata întregului ciclu fiind de doar 10 minute.

Foto: captură YouTube

Distribuie articolul: