Pentru susținerea egalității de gen și a afirmării profesionale a femeilor în sectorul IT din Republica Moldova, a fost lansată cea de a treia ediție a Programului Național de Instruire în IT pentru femei. În acest an sunt așteptate să urmeze cursurile cca 200 participante, care aspiră la o carieră de succes într-un domeniu, inovator și în plină ascensiune – cel al tehnologiei informației.

Programul este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu sprijinul financiar al Suediei și UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Participantele celei de-a treia ediții, vor putea să opteze pentru una dintre cele 3 direcții de studiu: Front-End Development, Testare Software, Competențe Digitale. Ele vor avea acces la întreaga librărie imediat ce se înregistrează pe platforma Codifun, iar acest lucru le va permite să-și organizeze ziua și să-și stabilească în mod individual timpul de învățare.  De altfel, programul de studiu a fost conceput în baza metodei de Microlearning, ceea ce presupune 15 minute de concentrare maximă asupra materialului studiat și utilizarea frecventă a conceptul de Edutainment, care permite testarea cunoștințelor prin joc.

Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova: „Domeniul IT a devenit mai accesibil pentru oricine este interesat să obțină noi competențe, indiferent de gen. Noi pledăm pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor, pentru recunoașterea valorii și talentului lor, contribuțiilor la construirea unei societăți digitale inclusive, competitive și dinamice. Interesul major față de program înregistrat la edițiile anterioare, reconfirmă faptul că femeile își doresc să exploreze IT-ul mai mult și să obțină competențe în acest domeniu. Cursurile le vor ajuta pe fete și femei să se încadreze mai ușor în câmpul muncii și să progreseze în viața profesională, în sectoare competitive ale economiei naționale.”

Programul este deschis pentru fetele și femeile din întreaga țară, în special pentru reprezentantele din localitățile rurale, din diferite grupuri de etnii și/sau alte  grupuri vulnerabile. Cursurile se vor desfășura online și pot fi accesate gratuit.

Ana Chirița, directoarea proiecte strategice ATIC: „Sectorul IT este unul dinamic și captivant, asta o demonstrează cele peste 2000 de candidate care și-au depus dosarele de participare la program în ultimii doi ani. Reușitele participantelor ne bucură enorm și demonstrează impactul major al programului. De exemplu, la ediția de acum 2 ani, 20 de femei au reușit să se angajeze în câmpul muncii în domeniul tehnologiilor informaționale, chiar înainte de absolvirea cursurilor. Le dorim succes și tuturor participantelor din acest an!”

Domeniul IT este unul interesant și te poate conduce spre succes dacă depui eforturile necesare, spun absolventele edițiilor anterioare ale programului. În plus, și experiența lor a fost una reușită. Și asta pentru că au studiat lecțiile din orice locație și la ore convenabile raportat la activitățile lor cotidiene.

Cătălina Hasnaș, absolventa cursului de Front-End Developer: „De când am început cursurile, am înțeles că IT-ul mi se potrivește ca o „mănușă”, mai ales că am avut posibilitatea să-mi stabilesc singură programul de învățare. După absolvire, am continuat să învăț Java Script și am descoperit librăria React, care îmi place mult. Pe viitor îmi doresc să obțin un job anume de Front-End Developer în React.”

Elena Țurcan, absolventa cursului de Competențe Digitale: „Mă interesa să cunosc informații despre securitatea datelor, dat fiind faptul că la muncă interacționăm zilnic cu documente confidențiale, contracte, negocieri. Acum, încerc să transmit mai departe cunoștințele acumulate, de exemplu să utilizăm mai des platformele Slack sau Trello. Toate cunoștințele acumulate  au o utilitate practică. Vreau să creez o pagină de Instagram pentru adoptarea animalelor fără stăpân.”

La finalul cursurilor online, vor urma atelierele practice, în cadrul cărora participantele vor continua instruirea, fiind îndrumate de mentori/mentore cu experiență. Parcurgând tot programul intensiv de trei luni, fetele și femeile vor putea să obțină cunoștințele și abilitățile de lucru necesare pentru a activa în calitate de Front-End Developer, Software Tester sau vor obține competențe digitale necesare la locul de muncă.

Pentru a participa la program, persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul de înregistrare până la data de 01 octombrie 2020 accesând pagina: Codifun.com.

Programul Național de instruire în IT pentru fete și femei este realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu sprijinul financiar al Suediei și UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.