Nașterea unui copil este o etapă specială în viața fiecărei femei, proaspăta mămică trebuie să facă față nu doar noului rol pe care-l are, dar și transformărilor fizice și emoționale cu care se confruntă. Cu cât mai devreme o femeie conștientizează acest adevăr, cu atât mai ușor îi va fi să treacă cu brio prin această etapă. Astfel, într-o nouă ediție de Live Instagram am invitat-o pe specialista Alina Shmurun și ne-am propus să discutăm despre viața femeii de după naștere, starea sa emoțională și relația de cuplu. Ce ne-a reușit află în cele ce urmează.

Starea emoțională a femeii de după naștere

De atâtea ori am auzit termenul de  „depresie post-natală ” și pe cât de răspândit este, pe atât de puțin se cunoaște despre acest fenomen. Să vedem ce ne explică consultanta în alăptare și psihologa Alina Shmurun despre această  „diagnoză ”.

Fiecare femeie după naștere suferă de depresie post natală?

 „Nu fiecare femeie se va confrunta cu depresia post – natală, dar fiecare femeie după naștere se confruntă cu baby blues. Majoritatea cred că depresia post – natală și baby blues sunt două lucruri identice, când acestea, de fapt sunt două fenomene diferite. O femeie având baby blues va fi foarte emotivă, va avea schimbări frecvente de dispoziție și se poate confrunta cu sentimente de tristețe. Trebuie să înțelegeam că această stare este una normală după naștere, care trece de la sine în decurs de 2-3 săptămâni”, povestește ea.

 „Dacă această stare persistă o perioadă mai îndelungată atunci aceasta are toate șansele să se transforme în depresie post-natală, iar atunci este necesară intervenția unui specialist. ”

 „De asemenea dacă o femeie s-a confruntat cu episoade de depresie înainte de naștere atunci șansele acesteia ca să se confrunte cu depresie post natală imediat după naștere cresc, dar trebuie să înțelegem că granița între depresie și baby bluse este una foarte subtilă, care poate fi diferențiată în mod individual cu ajutorul unui specialist”, spune Alina.

Adevăruri despre naștere care ar putea rezulta în traume

În ciuda așteptărilor pe care le poate avea o femeie despre perioada de după naștere, uneori realitatea poate introduce adevărurile sale. Astfel, în discuția cu specialista am identificat câteva aspecte care ar avea potențial de traumă pentru o femeie după ce devine mamă.

 „Fiecare schimbare bruscă în viața unui om are potențial de traumă. Traumele nu sunt neapărat rele și negative, acestea sunt niște puncte din care omul poate să crească. Pentru fiecare femeie nașterea este un eveniment extraordinar, astfel pentru unele femei acest eveniment provoacă creștere emoțională, intelectuală și individuală, iar pentru altele aceasta poate fi o traumă cu diverse consecințe ”, zice psihologa.

 „Această perioadă poate deveni una traumatizantă dacă femeia, în timpul nașterii s-a confruntat cu agresivitate din partea personalului medical. Acest fenomen încă mai este întâlnit în lume, inclusiv în unele spitale de la noi, și presupune aplicarea unor practici mai vechi care includ presiunea psihologică și chiar agresivitatea fizică. Evident că astfel de practici generează diverse traume pentru femeie ”, menționează Alina Shmurun.

Dacă îți pare mai atractivă ideea de a urmări discuția cu specialista în alăptare și psihologa Alina Shmurun, te invit să accesezi interviul în format video, iar dacă dorești să-ți continui lectura nu ai decât să derulezi mai jos.

 „În aceeași ordine de idei, înainte de nașterea copilului, femeia are anumite așteptări, așteptări care nu mereu se realizează. Femeia așteaptă ca această perioadă să fie foarte frumoasă și emoționantă, dar se confruntă cu o realitate în care pe lângă momentele frumoase sunt și momente foarte dificile pentru care s-ar putea să nu fie încă pregătită .

Dacă tânăra mămică nu primește susținere adecvată din partea familiei, s-ar putea să se confrunte cu un anumit disconfort. În societatea noastră sunt foarte multe stereotipuri care cumva ne formează anumite opinii despre viața femeii după naștere.

Totuși este important să înțelegem că fiecare dintre aceste traume pot fi tratate cu ajutorul specialistului, din acest motiv dacă femeia simte disconfort, nu se simte bine cu ea, ar fi bine să nu0i fie frică să apeleze la ajutorul unui psiholog sau terapeut care ar putea să o ajute să schimbe situația în favoarea sa ”, subliniază Alina Shmurun.

Recomandări pentru femeile care urmează să nască

  1. Propun ca, în primul rând,  femeia să-și aleagă cu atenție specialistul la care va naște. Este bine dacă femeia își cunoaște medicul sau specialistul și  se poate încrede în mâinile acelui specialist.
  2. Este important să se discute cu partenerul sau soțul despre organizarea vieții de după apariția copilului ( să-și schițeze planuri, să se pregătească împreună nu doar din punct de vedere financiar, dar și emoțional, să discute momentele organizaționale). Când un cuplu este bine informat, poate acționa rațional chiar și în cele mai complicate situații.
  3. Le recomand femeilor să nu le fie frică sau jenă să meargă la consultații, la psiholog sau diverse terapii emoționale. Nu uitați că nu este niciodată târziu să faceți claritate în gândurile și stările cu care vă confruntați. Trebuie să înțelegeți că dacă vă confruntați cu probleme emoționale dificile în timpul sarcinii este destul de mică probabilitatea că acestea se vor rezolva de la sine după naștere. Nu vă fie jenă să apelați la specialist.

Viața de cuplu după naștere

Una dintre cele mai întâlnite situații care pot duce la probleme în cuplu după apariția copilului este felul în care este distribuită atenția partenerilor pentru copilul lor. Scenariul în care unica preocupare a femeii după ce devine mamă este copilul, este destul de cunoscut, iată ce spune Alina Shmurun cu referire la cest subiect.

 „Uneori, bărbații se simt de prisos după nașterea copilului aceștia nu înțeleg cum să acționeze ca să fie utili. De regulă aceste situații sunt întâlnite în cuplurile în care femeia își asumă toată responsabilitatea pentru copil fără să-l lase și pe bărbat să se manifeste în acest sens. De asemenea, această situație s-ar putea întâmpla atunci când pe lângă mamă să tată, în jurul copilului sunt multe alte rude (bunici, mătuși, etc.) care se ocupă de micuț, iar tata rămâne cumva în umbră.

Pentru a evita acest scenariu, femeile ar trebui să nu uite niciodată să le ofere posibilitatea taților să se manifeste în procesul de îngrijire al copilului. Femeile nu ar trebui să-și asume toată responsabilitatea așa cum copilul este al ambilor părinți, nu doar al unuia. Dacă femeia include bărbatul în procesul de îngrijire al bebelușului obținem în rezultat mai multe avantaje: bărbatul se mai util, copilul se bucură de grija și iubirea ambilor părinți, femeile nu obosesc atât de mult așa cum presiunea este împărțită la doi, relația devine una mai armonioasă,  partenerii se înțeleg mai bine ”, povestește ea.

Viața sexuală după naștere…

 „….Bineînțeles că nu revine la starea de altă dată imediat după naștere. Multe femei se adresează cu astfel de întrebări precum lipsa dorinței sexuale chiar și după o perioadă mai îndelungată după naștere. De regulă cauza acestor acuzamente nu ține de nivelul fiziologic (bineînțeles că organismul femeii după naștere se confruntă cu schimbări hormonale, atunci când femeia alăptează nivelul de estrogen este scăzut, în consecință apare lipsa dorinței sexuale), dar această situație se poate întâmpla chiar și la femeile ce nu alăptează. Totuși, din experiența mea profesională, după ce încep să lucrez cu femeile asupra acestei probleme, înțeleg că de cele mai dese ori lipsa dorinței sexuale vine ca o consecință a regimului său intens și lipsa odihnei. Femeia nu are timp pentru ea, se dedică în totalitate copilului și nu-și permite nici pentru ceva timp să se relaxeze, în consecință obținem lipsa poftei pentru sex ”, explică Alina Shmurun.

Reluarea vieții sexuale după naștere în mod normal se întâmplă după un termen de 4-6 săptămâni după naștere. Se consideră că după această perioadă femeia se recuperează și poate din nou întreține relații sexuale. În același timp,  situațiile pot fi individuale și aceste subtilități se discută cu medicul specialist.

Trebuie să înțelegem că 4-6 săptămâni sunt niște termeni generali, acest termen poate varia în mod individual la fiecare femeie și acest aspect trebuie neapărat consultat cu medicul specialist ”, spune Alina.

 „Nu este de ignorat nici starea emoțională a femeii– cât de pregătită emoțional este pentru reînceperea vieții sexuale? se confruntă cu anumite frici? – este important ca femeile să-și ofere timp nu doar pentru recuperarea fizică, dar și emoțională, iar când se simt pregătite din ambele puncte de vedere acestea pot reîncepe viața lor sexuală”, zice specialista.

 „Un sfat important pentru femei este să comunicați partenerului disconforturile, trăirile și emoțiile cu care vă confruntați și să lărgiți percepțiile din cuplu despre actul sexual propriu zis. Acesta nu este doar un act fizic. Atingerile, grija, afecțiunea, sexul fără penetrare, masturbarea sunt binevenite într-un cuplu și nu fac decât să contribuie la apropierea partenerilor”, povestește Alina Shmurun.

Sursa vide & foto: Instagram & Facebook