În municipiul Chișinău a fost declarată stare de urgență în sănătate publică care se va menține până pe 15 martie 2022. O decizie în acest sens a fost luată, astăzi, 13 ianuarie de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CNESP).

Specialiștii prognozează creșterea numărului de infectări cu covid-19, care ar putea depăși cifra de 1.000 de cazuri în următoarele șapte zile, dintre care aproximativ 10% vor necesita spitalizarea.

.Astfel CNESP a dispus crearea unui centru unic de coordonare a spitalizării pacienților Covid-19 în spitalele republicane și municipale. De asemenea, autoritățile își propun ca până la sfârșitul lunii martie în municipiul Chișinău să fie atinsă rata de vaccinare de minim 70%.

În prima săptămână a anului 2022, la nivel național, au fost înregistrate 3.688 de cazuri de COVID-19, dintre care 688 de cazuri în regiunea din stânga Nistrului. Incidența a constituit 99 de cazuri la 100.000 de oameni, înregistrând o creștere cu peste 77% față de ultima săptămână din  2021 și cu circa 8% comparativ cu luna trecută.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 43% și Soroca – 32%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia 18%, Sângerei și Leova – 19%.

Acoperirea națională cu o doză în populația generală constituie peste 30%, iar cu schemă completă –  aproximativ peste 29%, în total fiind administrate 1.798.876 de doze de vaccin.

Datele furnizate de specialiști arată că persoanele care nu sunt vaccinate și au afecțiuni cronice se confruntă cu un risc mult mai mare să facă o formă de COVID, care duce la spitalizare sau chiar la deces.

Se mențin și se reiterează măsurile importante obligatorii de sănătate publică:

  • Purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public, la stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă cu respectarea în aceste cazuri a distanței fizice de minim un metru;
  • Sezinfecția și igienizarea mâinilor, cu asigurarea produselor și preparatelor virucide în toate instituțiile și organizațiile de drept public și privat, inclusiv în centrele comerciale, magazine, instituții HORECA, alte structuri care prestează servicii publice;
  • Evitarea evenimentelor cu prezența aglomerațiilor umane, păstrarea distanței de minim un metru la evenimentele publice organizate.

În contextul morbidității înalte prin COVID-19 la copii în mun. Chișinău, Direcția Generală Asistență Medicală și Socială (DGAMS) va spori capacitățile de spitalizare a pacienților pediatrici cu COVID-19 cu forme grave.

Pentru mai multe detalii, accesați documentul atașat.

552576448-Hotarire-CESP-Nr-50-Din-13-01-2022

Foto: Facebook / Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Distribuie articolul: