La achiziționarea unui echipament electrocasnic nou, cumpărătorul are posibilitatea de a returna gratuit dispozitivul vechi. Ministerul Mediului a oferit clarificări în acest sens.

Importatorii și producătorii de echipamente electrice și electronice sunt obligați să colecteze și să recicleze deșeurile generate de produsele lor. Astfel, când un electrocasnic devine inutilizabil, vânzătorii au responsabilitatea de a-l prelua pentru reciclare.

Iată câteva metode cum poți scăpa gratuit de deșeurile electrice și electronice

  1. Predarea echipamentelor vechi la cumpărarea unui nou: De exemplu, dacă cumperi un frigider nou, la livrare, poți cere ca frigiderul vechi să fie preluat gratuit.
  2. Poți să le duci în magazinele de electrocasnice: Magazinele cu o suprafață de vânzare mai mare de 200 m² sunt obligate să aibă containere pentru colectarea deșeurilor electrice mici (până la 25 cm) cum ar fi: un fierbător, telefon, fier de călcat, sau baterii fără a fi obligat să cumperi ceva în loc.
  3. Colectarea DEEE se face și de la gospodării: În localități mari adică peste 10.000 de locuitori trebuie să fie instituite puncte de colectare, iar în localitățile mici, DEEE-urile urmează a fi colectate semestrial de către agenții economici (sistemele colective) împreună cu autoritățile locale prin intermediul serviciului de salubrizare în cadrul campaniilor de reciclare.

De ce nu trebuie să vândă echipamentele vechi persoanelor neautorizate? 

Deseori, echipamentele vechi sunt vândute unor persoane care nu sunt autorizate și nu le reciclează corespunzător. Echipamentele sunt deseori dezmembrate, iar părțile rămase sunt aruncate fie la groapa de gunoi, fie sunt arse, ceea ce provoacă poluarea apelor, solului, aerului și dăunează sănătății.

„În loc să obțineți un câștig mic imediat, riscați să contribuiți la probleme de mediu care vor necesita cheltuieli mult mai mari pentru a fi rezolvate”, comunică Ministerul Mediului.

 

Distribuie articolul: