Potrivit TV8, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu o declarație. Acesta susține că în cazul în care Gazprom ar sista livrările de gaze naturale ca și în cazul Bulgariei și al Poloniei, Republica Moldova „este pregătită și are suficiente rezerve pentru a rezista”.

Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul a precizat că regretă comportamentul „neprietenos și greu de prezis” al Gazprom, însă toată lumea este într-o perioadă de incertitudine.

„Toată lumea este într-o perioadă de incertitudine și în ultima săptămână am văzut cum Bulgaria și Polonia au fost deconectate peste noapte. Am mai spus și mai repet că Republica Moldova este pregătită și are suficiente rezerve ca să reziste în cazul în care Gazprom va decide să întrerupă deonectarea. Avem aproximativ 24 de milioane de metri cubi de gaze în sistem care ar ajunge pe o lună în consum de vară”, a declarat Andrei Spînu la TV8.

În ceea ce privește desfășurarea auditului datoriei către Gazprom, ministrul a precizat că odată cu începerea războiului, la licitație, a participat doar o companie care nu s-a calificat.

„Cred că e mai corect ca acest contract să fie onorat de ambele părți și acesta era un drept nu o obligație. Trebuia să fie făcut un audit, dar odată cu începutul războiului, la licitație, nu a participat nicio companie serioasă, doar una care nu s-a calificat. Trebuia să aibă loc Comisia moldo-rusă, care nu s-a convocat. Acest război din Ucraina este un motiv obiectiv”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Sursa: Tv8

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: