După ani de muncă în străinătate, familia din satul Vorniceni, raionul Strășeni, s-a întors acasă și a transformat visul lor în realitate deschizând o brutărie în localitatea natală. De peste doi ani, Andrei și Angela Rabacu pregătesc produse de panificație din ingrediente naturale nu doar pentru săteni, ci și pentru clienții din Chișinău, Orhei sau Cahul. În preajma Crăciunului pe stil vechi, cele mai căutate sunt tradiționalele “crăciunei”, pe care soții le pregătesc cu pasiune și devotament, scrie Jurnal.md.

Activitatea în brutăria familiei Rabacu începe de dimineață devreme. În timp ce soția se ocupă de coacerea pâinii, soțul gestionează partea de vânzări.

Soția este tehnolog, brutar, contabil, iar eu mă ocup de vânzări, expeditor la marfă, cu vânzările aici pe loc, cu expozițiile mă ocup. Lucrul îl împărțim la amândoi. Jumătate ea, jumătate eu”, spune Andrei Rabacu.

„O mică experiență am prins-o de la mama mea, de la bunica, iar o altă experiență, care s-a adăugat la cea pe care am avut-o, a fost peste hotare. Acolo am cunoscut tehnologia pâinii pe maia și m-am gândit de ce să nu o aduc și la noi în Moldova”, dezvăluie Angela Rabacu.

Cu mult timp în urmă, femeia și-a exprimat visul de a deschide o brutărie în sat. Cu toate acestea, pentru a-și transforma aspirația în realitate, ea și soțul ei au muncit mai mult de zece ani în străinătate, strângând banii necesari.

Compania a fost fondată în 2018, dar activitatea propriu-zisă a început cu un an și jumătate în urmă. Este o perioadă scurtă, dar avem deja cumpărătorii noștri, clienții noștri, care vin chiar și de la sudul Moldovei. Vin oamenii de peste tot. Noi și în România avem cumpărători. Ei vin și noi livrăm pâinea noastră. Și de la Orhei avem foarte mulți cumpărători”, susțin fondatorii brutăriei artizanale.

În perioada sărbătorilor, soții Rabacu depun eforturi sporite pentru a asigura familiilor din zonă pâine proaspătă și alte produse tradiționale de panificație.

Elena Mușat, o localnică din satul Vorniceni, este cea care îi ajută pe soții Rabacu în procesul de producție. Ea exprimă bucuria de a avea un loc de muncă în apropierea casei. Elena a împărtășit și detalii despre modul în care se desfășoară procesul de muncă.

„Punem făina la frământat, drojdie, puțin zahăr, oleacă de sare și lăsăm să se frământe aluatul. După asta luăm și facem niște bobițe, apoi lăsăm puțin să se odihnească. După asta formăm crăciuneii”, povestește femeia.

Soții Rabacu spun că pâinea făcută de ei este apreciată din ce în ce mai mult.

„Deodată, când am început a activa, veneau bătrânii. Acum, tineretul ne acceptă foarte mult. Când ne ducem la Chișinău ne bucurăm că tot mai multi tineri încep să consume produse naturale”, afirmă Andrei Rabacu.

Distribuie articolul: