DJ August Ray este un nume cunoscut în lumea evenimentelor și a mixajului. Ionuț Secu, după numele lui de buletin, a decis însă cu greu să se apuce de asta și, mai mult, a avut de înfruntat multe stereotipuri până să demonstreze că DJ e tot o ocupație. Garantează veselie mare la petreceri de orice gen și ia drept o provocare fiecare eveniment la care este invitat să mixeze. August Ray este cel care s-a regăsit în ritmurile muzicii încă de mic copil, iar dedicația pentru pasiunea lui este una continuă.

„De mic copil am îndrăgit muzica, bunelul meu cu toate că era de meserie șofer a învățat singur să cânte la trei instrumente muzicale. În fiecare weekend el cânta la acordeon, iar eu băteam toba (zâmbește). Apoi, prin clasa a III-a, la inițiativa lui, am mers la școala muzicală din satul de baștină Cărpineni, specialitatea acordeon. Așa am făcut primul meu pas spre muzică. A fost uitată muzica pentru mult timp, ca într-un final, cu studii superioare în comerț și masterand în fiscalitate, să revin la cea dintâi – muzica.

Dacă o persoană spune că nu-i place un stil muzical și până la urmă sare în sus anume pe acea muzică… să știi că încet-încet ți-ai atins scopul.

„În școală se organizau des serate cu diferite tematici. Un loc aparte îl ocupa discoteca. Cu fratele meu înregistram muzica de la radio, cumpăram casete, sau făceam schimb de casete cu alți băștinași pe care le copiam și uite așa aveam o bibliotecă de muzică bunicică. Mixajul poate nu spune totul, cel mai important în această meserie este să iubești muzica, să poți face diferența între muzică de calitate și mai puțin calitativă, țintirea publicului și alegerile potrivite, în materie de cântece. DA, e adevărat, un Dj poate duce publicul într-o stare. Am testat nu o dată”, dezvăluie Ionuț.

Puteam rămâne angajat, cu salariu frumos, dar n-am preferat…

„Nu a fost ușor la început: în ziua când am decis să mă ocup doar de DJ-ing eram angajat într-o companie, aveam un salariu frumos, dar n-am preferat asta. Soția mea era panicată – deja se născuse fiica noastră, aveam nevoie de bani și perspectivele cu un DJ nu erau cele mai înfloritoare. Părinții încercau să-mi explice ce înseamnă stabilitatea financiară pe care o am, inclusiv fratele meu nu m-a înțeles. Eu mi-am ascultat inima, am lăsat totul și am început de la capăt. Acum toți sunt liniștiți”, își amintește cu zâmbet pe buze August Ray.

Dj-ul susține că în pofida unei piețe pline de concurență, producția muzicală rămâne a fi un obiectiv la care acesta aspiră, dar în același timp savurează din plin momentul prezentului.

„Încă nu sunt gata pentru acest pas. O să merg mai încet, dar sigur o să merg spre producție muzicală. Un DJ care dorește să fie și producător, trebuie să înțeleagă că zilnic la nivel mondial se produc aproximativ 5.000 de piese (muzică electronică) încărcate gratis pe sute de portaluri sau expediate renumiților DJ cu speranța că cineva îi va aprecia… Ce probabilitate ai de a te face cunoscut? Vii cu ceva nou? O faci din plăcere? Vrei să câștigi din asta? Iar întrebări ar mai fi cu sutele. Deocamdată iubesc să lucrez cu publicul nostru, micuț și foarte interesant. Plăcerea mea deosebită este să-i văd pe toți cu dispoziție bună la evenimentul la care suntem, orice tematica ar avea”, spune acesta.

De ce rază de august?!

„August este luna în care m-am născut, este perioada mea preferată din an. Atunci când a venit inițiativa unui pseudonim, prietenii mei m-au botezat DJ August, iar mai apoi a apărut și Ray. Sunt exact așa: o mică rază din august care vine să încălzească sufletele oamenilor prin seturile sale muzicale întregul an (zâmbește)”, povestește August Ray.

Fiind invitat cu regularitate la petreceri și evenimente private, Ionuț își amintește cu mult zâmbet de diverse cazuri și situații umoristice.

„Cel mai haios este atunci când persoana cere ceva, însă nu cunoaște nici denumirea piesei, nici interpretul și nici cuvinte din piesă și mă roagă să-l ascult cum fredonează: lai lai lai la la lai…. Eu leșin de râs! Asta arată foarte caraghios – să n-o faceți. O altă fază care m-a amuzat mult a fost la o nuntă, când moderatorul a înmânat microfonul nașului pentru primul cuvânt, de deschidere… repet, prima cuvântare. Nu prea știa ce să spună și a ieșit din situație cu fraza tipic moldovenească: „Mă alătur la toate cuvintele frumoase spuse” – râdeam toți cu lacrimi”, povestește Dj-ul.

August Ray susține că DJ-ingul necesită foarte multă implicare, iar el alege să se dedice în exclusivitate muzicii și mixajului, lucrând la realizarea produselor desăvârșite.

„Mă ocup doar de DJ-ing. Poate părea simplu, dar un DJ are suficiente responsabilități și multe task-uri: am planul meu de dezvoltare, iar până la mixaj am mult de lucru. În primul rând trebuie să obținem evenimente. Vorbim mult la telefon sau răspundem la mesaje, stabilim întâlniri, discutăm evenimentul, avem un inventar de echipamente care trebuie menținut tehnic, încărcăm, descărcăm, montăm etc. Zilele mele de weekend sunt marți și miercuri și eu le dedic în totalitate familiei”, spune acesta.

În același timp, August Ray recunoaște apariția continuă a noilor DJ pe piața autohtonă confirmă faptul că acesta este o meserie interesantă și solicitată.

„Este o meserie interesantă, la modă și, la moment, foarte solicitată în rândul evenimentelor private. Suntem mulți și majoritatea buni. Ca în oricare altă meserie, nu reușește doar cel care nu dorește să muncească. Nu e nici pe departe cea mai grea meserie… dar nici cea mai ușoară. Important este să lucrezi zilnic asupra bibliotecii tale, și așa cum spunem cei mai „bătrâni”, să ai stomacul sănătos și mereu pastile în geantă”, povestește DJ-ul.

Autor: Ana Scripnic, stagiară