138 de mii de oameni au fost beneficiarii schemei de cumpărare a voturilor pusă la cale de Federația Rusă, prin intermediul lui Ilan Șor.
Cifra reprezintă peste 10% dintre cei care au venit la vot în interiorul Republicii Moldova. În septembrie și octombrie pe crdurile acesto oameni au ajuns în jur de 39 de milioane de dolari. Asta este echivalent cu bugetul municipiului Bălți pe un an de zile. Din acești bani se poate acoperi bugetul municipiului Cahul pe vreo 6 ani de zile. Însă amploare fraudei este de fapt mult mai mare.

 

Schema a pornit când pe 10 aprilie bașkana, Evghenia Guțul și președintele adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, în absolută încălcare a legii Republicii Moldova, au semnat cu Promsveazibank, un acord în baza căruia au permis activitatea cardurilor MIR pe teritoriul UTA Găgăuzia. 

Toate cele 138 de mii de persoane al căror nume îl știe poliția riscă amenzi între 25 de mii de lei și 37500 de lei, unii – închisoare. Pot scăpa de amenzi numai cei care vor merge singuri la poliție și vor colabora cu anchetatorii. Banii primiți de la Șor, oamenii vor fi obligați să-i restituie. Resursele financiare vor ajunge în bugetul național. Toți cei care au avut sau mai au această aplicație instalată, au zile dacă nu ore numărate să sune la poliție și să povestească ce s-a întâmplat. Iar oamenii de bună credință trebuie să povestească despre cazurile în care au auzit despre luare de mită, pentru ca fiecare să înțeleagă amploarea fraudei care s-a produs. 

 

Nu există temei legal de anulat scrutinul precedent, însă prin vot conștient și asumat alegătorii vor demonstra dacă vom avea un președinte ales onest, sau unul căruia Ilan Șor îi va cumpăra fotoliul de președinte. 

Distribuie articolul: