Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar ieși pe primul loc, cu 26,8% din voturile exprimate, ceea ce i-ar aduce 49 de mandate în Parlament. Datele provin din Barometrul iData, realizat în luna iunie.

 

Pe locul doi în preferințele alegătorilor se clasează PSRM cu 10,8% din voturi, echivalentul a 20 de mandate, urmat de Blocul Victorie cu 10,3%, ceea ce ar însemna 19 mandate și Blocul Alternativa – 6,9% adică 13 mandate. Aceste patru formațiuni politice ar accede în Parlament în condițiile în care nu se ia în calcul votul diasporei și al cetățenilor din stânga Nistrului, transmite ipn.md.

„Pe dreapta avem o situație de monopol, PAS poate lua majoritatea simplă datorită votului din diaspora. În diaspora se votează mult și câteva mandate pot veni și de acolo”, a menționat Mihai Bologan, directorul iData.

Partidele care se află în apropierea pragului electoral sunt Partidul Nostru, care a coborât în sondaj, PCRM, Mișcarea Respect Moldova, PSDE și PRIM.

În ceea ce privește percepția asupra activității politicienilor, președinta Maia Sandu este considerată cea mai activă personalitate politică din ultimele 30 de zile. Șefa statului este urmată de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și de ex-președintele Igor Dodon.

La capitolul încredere, Maia Sandu conduce detașat și aici, fiind politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere – 26,9%. Pe locurile următoare se află Ilan Șor – cu 9,2%, Igor Dodon 9,1% și Ion Ceban – cu 6,4%. Următorii în clasament sunt Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi, Vladimir Voronin, Ion Chicu și Marian Lupu.

Totodată, majoritatea respondenților, 61,4%, sunt în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce doar 26,2% se declară împotrivă.

La fel, 38,1% dintre cei chestionați susțin o apropiere a Republicii Moldova de Rusia și Uniunea Economică Euroasiatică, în timp ce 47,3% se opun acestui vector geopolitic.

Sondajul iData a fost realizat în perioada 14-23 iunie 2025, pe un eșantion de 1 015 respondenți, cu o marjă de eroare de ±3%.

Distribuie articolul: