Cutremurele din Turcia și Siria ne-au amintit de puterea devastatoare a naturii. Credem că suntem protejați, dar natura este neiertătoare. Magenta Consulting a realizat un sondaj  și i-a întrebat pe cetățenii din Republica Moldova în ce măsură cred, că în cazul unui cutremur puternic, casa în care locuiesc ar rezista.

Rezultatele sondajului arată că, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la casă, moldovenii sunt optimiști. 22% dintre respondenți sunt convinși că locuința lor ar rezista  și doar 11% cred că aceasta s-ar prăbuși. 37% au răspuns că mai degrabă ar rezista, iar 20% dintre respondenți că mai degrabă nu ar rezista.

Aici am scris ce nu ar trebui să faceți în caz de cutremur.

De la începutul anului 2023, conform datelor Institutului de Geologie și Seismologie, în Moldova s-au înregistrat 14 seisme, cel mai mare având magnitudinea de 5,7 grade.

Regiunea Vrancea din România este sursa celor mai puternice cutremure din România și Republica Moldova, iar de multe ori în cazul cutremurelor foarte puternice se manifestă prin urmări distrugătoare. Cercetările efectuate de seismologi, dar și datele istorice, relevă că în fiecare secol zona produce câteva seisme majore, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, acestea resimțindu-se pe arii mari.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade apar în Vrancea aproximativ la fiecare 10 ani, seisme cu magnitudinea 7, aproximativ la fiecare 33 de ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. În secolul XXI nu s-a produs încă niciun seism mai puternic de 7 grade, în timp ce în secolul trecut au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 grade:

  • 4 octombrie 1908 – 7,1 grade
  • 10 noiembrie 1940 – 7,4 grade
  • 4 martie 1977 – 7,2 grade
  • 30 august 1986 – 7 grade

Însă specialiştii din Chişinău susțin că un seism de peste 6 grade pe scara Richter ar urma să producă distrugeri masive și pierderi omenești uriașe, deoarece majoritatea construcțiilor au peste 50 de ani, au trecut prin câteva seisme şi nu au fost reparate corespunzător.

În cazul unui cutremur de peste șase pe scara Richter, vulnerabile sunt inclusiv clădirile considerate monumente istorice. Acestea ar putea fi puternic afectate sau chiar se pot surpa. Riscurile sunt foarte mari și pentru blocurile cu fisuri în balcoane. De exemplu, cele cu 16 etaje de pe strada Ismail. Specialiștii spun că tragediile pot fi prevenite, doar că autoritățile nu fac nimic. Nu se face nici măcar evaluarea clădirilor și estimarea pagubelor cu care ne-am putea alege în cazul unui cutremur puternic. Ultima de acest fel a fost efectuată acum 18 ani, conform TV 8.

Distribuie articolul: