Timp de trei luni, aproape trei sferturi dintre părinți au declarat că au nevoie de mai mult sprijin parental, însă doar jumătate au reușit să îl acceseze.

 

Învățământ preșcolar de calitate, concediul plătit pentru îngrijirea copiilor bolnavi, asistență financiară mai mare și sprijin pentru sănătatea mintală sunt principalele priorități pentru părinții din Europa și Asia Centrală, potrivit rezultatelor sondajului publicat astăzi de UNICEF în contextul Lunii Parentalității, pe care o marcăm anual în luna iunie.

Aproape trei sferturi dintre părinții din regiune au declarat că au nevoie de o susținere mai puternică, dar numai jumătate dintre ei au reușit să beneficieze de aceasta. Majoritatea părinților au căutat sprijin de la prieteni, familie, vecini și în aplicația UNICEF pentru părinți – Bebbo, care oferă sfaturi de specialitate privind sănătatea și dezvoltarea copilului. Părinții s-au adresat mai rar pentru sprijin organizațiilor comunitare, guvernului și serviciilor publice.

Aproape 5 000 de părinți din 13 țări din Europa și Asia Centrală au fost chestionați prin intermediul aplicației mobile Bebbo. În cadrul sondajului, părinții au fost rugați să identifice principalele priorități pentru un sprijin mai puternic din partea guvernului și angajatorilor.

„Primii ani de parenting pot fi copleșitori, dar reprezintă o oportunitate unică în punerea bazei unei dezvoltări solide pentru întreaga viață a copilului”, a declarat Ivelina Borisova, Consilier regional UNICEF pentru dezvoltarea timpurie a copilului în Europa și Asia Centrală.

„Rezultatele sondajului sunt un apel direct la acțiune din partea părinților către factorii de decizie și angajatori pentru a consolida sistemele de sprijin în garantarea mediul de care cei mai tineri cetățeni au nevoie pentru a se dezvolta”, a mai adăugat Ivelina Borisova.

La sondaj au răspuns 4 816 părinți din țări precum Albania, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Kârgâzstan, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Ucraina, Tadjikistan și Uzbekistan.

Asigurarea celui mai bun start în viață pentru copii necesită o strânsă colaborare între toate sectoarele și un sprijin constant pentru părinți. În Europa și Asia Centrală, UNICEF colaborează cu guvernele pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și asistență socială, precum și serviciile esențiale, cum ar fi vizitele la domiciliu, educația timpurie și asistență socială, inclusiv concediul parental.

UNICEF pledează pentru accesul universal la programe de sprijin pentru părinți, la prestații pentru copii și la servicii de îngrijire a copiilor și grădinițe la prețuri accesibile. Sprijinul personalizat și consolidat este vital pentru părinții cu nevoi familiale complexe, inclusiv pentru părinții copiilor cu dizabilități, pentru refugiați și pentru cei care trăiesc în sărăcie sau se confruntă cu alte vulnerabilități.

Angajatorii joacă un rol esențial în crearea unor medii de lucru favorabile familiei. UNICEF îndeamnă angajatorii să ofere opțiuni de lucru flexibile, opțiuni de îngrijire a copiilor și timp liber plătit pentru îngrijirea copiilor bolnavi.

Aplicația pentru părinți Bebbo a fost lansată de UNICEF Europa și Asia Centrală în 2019 pentru a oferi părinților sfaturi de specialitate cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și bunăstarea copiilor lor. Aplicația este disponibilă în 15 țări și limbi și a fost descărcată de peste un milion de părinți.

Distribuie articolul: